Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2018

  Skördeprognosen visar lägsta skörden på 25 år

  Lantmännens skördeprognos visar på totalt 4,2 miljoner ton för den svenska skörden 2018, den lägsta siffran sedan 1992. Hektarskördarna är drygt 30 procent lägre än femårssnittet - vilket motsvarar en förlust för det svenska lantbruket på 3,5 miljarder kronor, uppskattar Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

   Veteskörd i Tågarp. Arkivbild.
  Veteskörd i Tågarp. Arkivbild. FOTO: Kerstin Davidson

  Skördetappet förklaras inte oväntat av den extrema värmen och torkan under maj och juni, men också av en låg andel höstvete och avkastningsminskningar i det svenska lantbruket. Lantmännens skördeprognos för spannmål, oljeväxter och trindsäd uppgår till 4,2 miljoner ton för skörden 2018. En siffra som kan jämföras med fjolårets skörd på 6,5 miljoner ton och femårssnittet på 6,2 miljoner ton.

  ATL bad Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, att räkna på vad den minskade skörden motsvarar i reda pengar.

  – Spannmålen kostar någonstans mellan 1,50 och 1,80 kronor kilot – beroende på vad det är för gröda och när de levereras. Räknar vi på att de till exempel kostar 1,75 kronor kilot så motsvarar två miljoner ton minskad skörd 3,5 miljard kronor.

   Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.
  Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen. FOTO: Lars Strandberg

  Får den dåliga skörden även långsiktiga konsekvenser för svenskt lantbruk?

  – Det tror jag definitivt att den får. Tappar man så stora inkomster som i år så påverkar det ens likviditet, möjligheter att investera för att utveckla sitt lantbruk, och det påverkar definitivt på djursidan, där man kanske tvingas slakta ut djur som man inte skulle vilja slakta, säger Mikael Jeppsson.

  Måste vi räkna med att lantbruksföretag tvingas lägga ner?

  – Jättesvårt att svara på. Nystartade lantbrukare som har investerat mycket och är högt belånade, de har naturligtvis en allvarligare situation än de som har suttit på sin gård många, många år och kanske ärvt den en gång. Så det finns en väldigt stor spridning, men jag tror definitivt att det kommer att bli svårt för många att kunna klara sin likviditet.

  Lättnader för återköp av spannmål

  Kött- och mjölkbönderna riskerar utöver minskad spannmålsskörd också brist på grovfoder. Lantmännen framhåller att de på många ställen har lättat på regler för återköp av spannmål – exempelvis stryks avgiften på tio öre när bönder med terminsavtal köper tillbaka spannmål och säljer en annan vara i stället.

  – Sen kommer vi att följa hur utvecklingen blir för skörden när det gäller både kvantitet och kvalitet – den står ju fortfarande på fältet. När vi ser utfallet så kommer vi att ta en vända till för att se vad vi kan göra. Vi vill varken stänga några dörrar eller lova någonting i nuläget. Vi följer detta och kommer att göra vad vi kan för att underlätta, säger Mikael Jeppsson.

  Den förväntade låga skörden kommer innebära att Sverige blir importberoende av vete och går från att normalt vara nettoexportör till att bli nettoimportör. Situationen ser liknande ut i hela Östersjöområdet, men Sverige är värst drabbat, enligt Lantmännen.

  Inget svenskt korn i ölen?

  Förutom en dålig skörd volymässigt kommer höga proteinhalter i maltkorn att leda till ytterligare problem, enligt Mikael Jeppsson.

  Innebär det att vi inte kommer att ha svenskt korn i ölen framöver?

  – Det vet vi inte riktigt än. Får vi för höga proteinhalter – vilket inte är bra när man ska brygga öl – får man se sig om var man kan hämta maltkorn av god kvalitet, och vilka kvalitetsjusteringar man kan göra på mälterierna. Finns det inget annat så kommer man att använda den varan som finns.

  Vad innebär det för priset?

  – Vi har haft en prisstegring på hela spannmålskomplexet sedan detta började bli känt. Den senaste veckan har det även rapporterats om sämre skördar nere i Frankrike, där vi tidigare har bedömt utsikterna som väldigt goda. Nu börjar skördarna i Frankrike, England och södra Tyskland att svikta, så nu har man sänkt skördeprognoserna. Det är den sämsta skörden sedan 2012 i Europa nu när det gäller vete, till exempel. Vi har sett en prisuppgång på 10-15 procent på vete och 20 procent på maltkorn, så vi kommer att få prishöjningar i lantbrukarledet – men de kompenserar inte för prisfallet som en lägre skörd för med sig. Men råvaran kommer att bli dyrare och det måste påverka livsmedelspriserna.

  Vågar du säga hur mycket det kan bli?

  – Jag kan inte svara på det, jag vet inte hur handeln sätter sina priser. Men den ingående råvaran är definitivt dyrare, vilket även borde lyfta livsmedelspriserna, säger Mikael Jeppsson.

  LÄS OCKSÅ: Hans veteskörd blev mindre än hälftenLÄS OCKSÅ: Torka och handelskrig – värre än du tror

  Relaterade artiklar

  Till toppen