Den marmorerade bärfisen upptäcktes i Italien för fyra år sedan. På denna korta tid har den blivit ett rejält problem. I vissa områden med stora fruktodlingar har hälften av skörden helt förstörts i år, och några odlare har förlorat i stort sett all sin frukt.
Den kan slå hårt mot svensk fruktodling
I norra Italien orsakar en insekt utan naturliga fiender enorma skador på fruktodlingarna. På bara fyra år har den spritt sig lavinartat. Risken att den kommer till Sverige är stor.
Bärfisen kommer ursprungligen från östra Asien och har inga naturliga fiender någon annanstans. Därför finns det inga effektiva sätt att bekämpa den på, eftersom insektsmedel inte tar på den. Insekten suger ut saften ur frukten, och därför störs den inte av eventuellt gift på skalet.
Orsakar stora skador
Den här typen av bärfis orsakar redan stora skador på flera håll i Nordamerika, och det finns uppgifter om att den redan hittats även i Sverige på en sändning från just Italien. Därför är det troligt att den kan komma tillbaka.
– Det lär vara svårt att förhindra. Visserligen finns det en typ av fällor som man åtminstone kan använda för att kontrollera om den marmorerade bärfisen finns på ett ställe, men det hjälper inte att sätta upp hundra fällor i en hamn när varor kommer till Sverige från en massa hamnar och flygplatser, förklarar Olle Anderbrant, som är professor i funktionell zoologi vid Lunds universitet.
Klarar sig i Sverige
Om bärfisen skulle komma till Sverige ser han inga problem för den att överleva.
– Eftersom den bland annat spridit sig i Kanada, där vintrarna kan vara rejält kalla, lär den knappast ha problem här i Sverige. Det verkar även som om den kan överleva på många olika typer av växter och att den därför kan anpassa sig. Spridningen kan även gå fort, vilket vi till exempel sett med Suzuki-flugan, säger han.
LÄS OCKSÅ: Gott om näring – även i sista skörden
Bärfisen övervintrar i kolonier inomhus. Den har naturliga fiender, som till exempel parasitsteklar, i sin ursprungliga miljö, men risken är stor att man får andra problem om man inför sådana.
Den marmorerade bärfisen lägger runt 300 ägg två gånger om året. När de sugit ut saft ur frukterna blir dessa deformerade och därför omöjliga att sälja.
LÄS OCKSÅ: Ny skogsvårdslag får skarp kritik
LÄS OCKSÅ: Hon är framtidens agronom
LÄS OCKSÅ: EU redo för slutförhandlingar