Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 17 oktober 2017

  Hon är framtidens agronom

  JOBB & KARRIÄR

  För få söker sig till mark- och växtagronomutbildningen, och många vet inte vad yrket innebär. "Jag tror att vi som framtida agronomer kommer bli en förlängd arm mellan politiker och jordbrukare", säger Elin Almén.

  FOTO: Privat

  Precis som för många andra yrken i de gröna näringarna, är kunskapen utanför branschen inte vidare god.

  Många som inte växt upp med lantbruket har ingen aning om vad en Agronom är, eller vad den gör.

  – När jag berättar att jag pluggar till agronom för människor som inte är involverade i den agrara näringen brukar folk se ut som frågetecken, man får förklara jämnt och ständigt och det är väldigt få som faktiskt vet vad en agronom arbetar med i dag, säger Elin Almén, student på SLU.

   Som mark- och växtagronom kan man till exempel arbeta med odlingsrådgivning.
  Som mark- och växtagronom kan man till exempel arbeta med odlingsrådgivning. FOTO: Mostphotos

  Behövs marknadsföring

  Hon tycker att branschen måste börja med mer aktiv marknadsföring så att fler får upp ögonen för utbildningen och för en karriär som mark- och växtagronom.

  – Jag tror både näringslivet och SLU måste jobba mer med att marknadsföra yrket så att folk förstår att den agrara näringen är väldigt viktig, varierande och intressant för att fler ska söka sig till utbildningen, säger hon.

  Elin Alméns vision för framtiden är tydlig. Hon ser en utveckling där agronomer fungerar som en kunskapsbrygga.

  – Jag tror att vi som framtida agronomer kommer bli en förlängd arm mellan politiker och jordbrukare där vi ska hitta någon slags ”gyllene väg” hur vi ska kunna producera mat på ett hållbart och realistiskt sätt men samtidigt mätta munnar och det är inte svart eller vitt, utan väldigt komplext, säger Elin Almén.

  Läs mer om arbetsliv i gröna näringar och hitta de senaste jobbannonserna på ATL.nu, under Jobb & Karriär.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen