facebooktwittermail d

Volvo BM-traktor gick för drömsumma

Med en stor applåd gick i helgen en Volvo BM 814, årsmodell 1979, under klubban vid en gårdsauktion i Gnesta. Slutpriset blev 225 000 kronor.

FOTO: SAJAB

Auktionen ägde rum på Hjortsberga Säteri i Gnesta, och var till mångt och mycket en vanlig lantbruksaktion där fem traktorer gick under klubban.

Störst intresse mötte en Volvo BM från 1979.

– Jag märkte redan innan auktionen att det var många som ville lämna bud och att det var ett stort intresse. På morgonen ringde en från Hjo och klippte till med 200 000 kronor, säger auktionsutroparen Stig Arne Johansson.

Auktionen slutade dock med att en budgivare från Nederländerna drev upp priset 225 000 kronor över telefon.

– Men jag tror att han hade varit beredd att vara med ett stycke till, fortsätter Stig Arne Johansson.

Drömpris

Traktorn kommer nu att lämna Sverige för Nederländerna.

Intresset var stort redan innan auktionen. Många bjöd 130 000-140 000 kronor på förhand, vilket Stig Arne Johansson inte trodde skulle räcka.

LÄS OCKSÅ: Klassiska Volvo BM gick under klubban

– Det var en stor succé. Varken ägaren eller jag som auktionsfirma kunde drömma om de här priserna, säger Stig Arne Johansson om slutresultatet.

Vad sa den nya ägaren om affären?

– Han tyckte att det var kul och var nöjd. Jag hoppas att applåden som han fick hördes ner till Holland.

Totalt hade gårdsauktionen omkring 250 besökare. Men Stig Arne Johansson räknar med att antalet besökare hade varit det dubbla om inte tröskningssäsongen hade kommit i gång så sent. När datumet planerades in räknade man med att tröskningen skulle ha kommit betydligt längre.

PREMIUM: Modellerna Volvo BM stoppade

Vad kostade då en Volvo BM 814 när den kom ut? I tidningen Lantmannens traktoröversikt från samma år kan vi läsa oss till att traktorn hade ett listpris på 159 000 kronor. Så maskinen har alltså haft en god prisutveckling, men då får man också ta hänsyn till inflationen under perioden.

LÄS OCKSÅ: Veteraner i mängder till salu

PREMIUM: Priserna på Volvo BM skjuter i höjden

ATL-TV: Folkfest på maskinauktionen