Det blir den tredje utredningen på elva år som söker svar på om det svenska alkoholmonopolet tål att gårdsförsäljning av alkohol blir tillåtet. Utredningen, som utlovades i regeringens och samarbetspartiernas januariavtal, ska vara klar senast den 7 december 2021. Utredare blir Elisabeth Nilsson. Hon har en bakgrund inom industrin, var tidigare landshövding i Östergötland och har bland annat suttit i styrelsen för Sveaskog.
Utredare för gårdsförsäljning av alkohol tillsatt
Utredaren har ett år på sig att granska om gårdsförsäljning av alkohol kan kombineras med ett bibehållet alkoholmonopol.
Den senaste utredningen, som presenterades i december 2010, kom fram till att det var möjligt att tillåta gårdsförsäljning utan att bryta mot EU:s regler för den gemensamma marknaden. Men det skulle innebära en rad krav. Köp av alkohol var tvunget att kombineras med köp av en upplevelse, och alla gårdsförsäljare måste ha möjlighet att sälja även andra producenters varor.
Inget krav på gård för gårdsförsäljning
Däremot kunde det inte ställas krav på att gårdsförsäljning måste ske på en gård. För att inte det skulle bli diskriminering av andra EU-producenter skulle det vara möjligt även för exempelvis ungerska och tyska vinproducenter att öppna försäljningsställen i Sverige. Med de förutsättningarna hamnade den föreslagna lösningen så långt från vad de flesta tänker på som gårdsförsäljning att den borgerliga regering som beställt och tagit emot utredningen inte gick vidare med förslagen.
Sedan 2010 har det kommit en dom i EU-domstolen som kan ge nya möjligheter. Den gäller Finland, där man både har ett detaljhandelsmonopol för alkohol och tillåter viss gårdsförsäljning. Försäljning av druvviner är dock inte tillåtet. Det betyder att EU:s stora vinländers tålamod med ett försäljningsmonopol som bara gör undantag för inhemska vinodlare aldrig testats.
Jättesvårt
Sofia Nilsson är riksdagsledamot för Centerpartiet, som länge drivit frågan om gårdsförsäljning. Hon hoppas att det ska finnas ny lagstiftning på plats under nästa mandatperiod.
Vad tror du har förändrats sedan den senaste utredningen som gör att den nya kan komma fram till något annat?
– Det är ju jättesvårt att säga. Men vi vill verkligen ge detta en chans, att utreda frågan en gång till. Vi ser att det hänt så otroligt mycket i Sverige, vi har jättemånga ölbryggare och vingårdar.
En EU-rättslig analys är kärnan i det nya uppdraget. Den förra utredningen hölls uppenbart i åtanke när det skrevs. Utredaren ska bedöma om det behövs begränsningar så att gårdsförsäljning bara kan ske på landsbygden, enbart av svenska producenter eller enbart av små producenter med hantverksmässig produktion.
LÄS MER: Riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning
LÄS OCKSÅ: Nej till gårdsvin men ja till hemkört
LÄS MER: Chansen svenska vinodlare väntat på