Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 december 2010

  Chansen svenska vinodlare väntat på

  Svenska vinodlare kan få sälja eget vin på gården. Men då måste kunden även köpa ett arrangemang.

  Ingrid Dahlberg på Wannborga Vin & Lamm har väntat länge på att få sälja det egna vinet i gårdsbutiken. Men hon tror inte att alla specialregler kommer att överleva särskilt länge. - Om fem år är rätt mycket borta. Det blir en orimlighet att hålla koll på allt. Foto: Karl Nilsson
  Ingrid Dahlberg på Wannborga Vin & Lamm har väntat länge på att få sälja det egna vinet i gårdsbutiken. Men hon tror inte att alla specialregler kommer att överleva särskilt länge. - Om fem år är rätt mycket borta. Det blir en orimlighet att hålla koll på allt. Foto: Karl Nilsson

  Utredningen om gårdsförsäljning av alkoholdrycker föreslår att alkohollagen ändras så att tillverkare av alkoholdrycker får sälja direkt till konsument.
  – Det är ju underbart, säger Ingrid Dahlberg på Vin & Lamm på Öland.

  "En upplevelsetjänst"

  Men hon reviderar uttalandet en smula när hon får höra brasklappen från utredaren. Alkoholdrycken får inte säljas ensam. Kunden måste även köpa en "upplevelsetjänst" med direkt koppling till drycken.
  En rundvandring i vingården, eller en föreläsning med provsmakning av whisky, till exempel.
  – Det är bättre än ingenting, konstaterar Ingrid Dahlberg.

  På Wannborga erbjuder man redan aktiviteter som skulle räknas som upplevelsetjänster, som att delta i druvskörden, eller studiebesök i bränneriet där det görs grappa och eau de vie.

  Men Ingrid Dahlberg undrar hur genomförandet och prissättningen av upplevelsetjänsten ska kontrolleras.
  – Det är som gjort för att komma runt.

  Säkra monopolet

  Köpkravet på en upplevelse tillsammans med vinflaskan ska enligt utredaren garantera att även gårdsförsäljningen följer den restriktiva svenska alkoholpolitiken. Det ska i sin tur göra vårt alkoholmonopol säkert för EU-kritik. Att politiken är konsekvent är viktigt för att det inte ska gå att skjuta hela monopolet i sank.

  Att gårdsförsäljningen inte får bryta mot EU:s marknadsregler ligger även bakom andra utredningsförslag.
  Försäljaren måste ha möjlighet att sälja andra tillverkares produkter. Annars skulle det vara diskriminerande mot andra EU-producenter.

  Dessutom ska det vara möjligt för producenter i andra länder att ha gårdsförsäljning i Sverige.
  Därför finns det, lite kontraintuitivt, inget krav på att gårdsförsäljningen ska ske i anslutning till en gård. Finland har ett sådant krav, och det har uppfattats som diskriminerande av EU-kommissionen som har valt att inte dra frågan till domstol.

  Ingrid Dahlberg tror varken att svenska vinodlare kommer att ta in en massa importvin eller att spanska vinodlare kommer att öppna egna butiker i Sverige. Hon finner de föreslagna reglerna lite roande.
  – Det är faktiskt rörande. Allt är för att hålla EU och nykteristerna lugna.

  Två experter går emot

  Två av utredningens experter, från Folkhälsoinstitutet respektive Systembolaget, har anmält avvikande mening. De tror inte att förslaget gör alkoholmonopolet vattentätt i EU:s ögon, och inte heller att gårdsförsäljning har en nolleffekt på folkhälsan.

  I riksdagen är åsikterna om gårdsförsäljning delade men i Alliansen är det bara Kristdemokraterna som fortfarande är helt emot det.

  Sara Johansson

  Fakta

  Krav för gårdsförsäljning av vin
  * Tillverkare av alkoholdrycker får sälja sina produkter direkt till kund om kunden även köper en upplevelsetjänst med uppenbar koppling till drycken. En kurs om hur man brygger öl godkänns, en älgsafari får tummen ner. Att ta inträde för ett besök i butiken räknas inte.
  * Både alkoholen och upplevelsetjänsten måste ha priser som täcker produktionskostnaden eller inköpskostnaden plus gällande skatter.
  * Totalförsäljningen under ett år får inte överstiga 1500 liter 100 procent alkohol, motsvarande ungefär 10 000 liter vin eller 3750 liter sprit.
  * En person får inte köpa mer än en liter sprit, tre liter vin eller fem liter starköl vid ett och samma tillfälle.
  * Försäljningen behöver inte ske på en gård men måste ske inomhus.
  * Kommunen ger tillstånd för försäljning och kontrollerar att reglerna följs. Öppettiderna bestäms när tillstånd ges och kan variera från butik till butik beroende på vilka upplevelser som erbjuds.

  Relaterade artiklar

  Till toppen