Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2012

  Nej till gårdsvin men ja till hemkört

  Regeringen säger nej till gårdsförsäljning av alkohol, enligt det utredningsförslag som kom för två år sedan. Men lämnar dörren öppen för andra lösningar.

  Det verkar inte bli någon gårdsförsäljning av alkohol den närmaste tiden. Regeringen har beslutat att inte gå vidare med den utredningen, säger barn- och äldreministern Maria Larsson (kd) i en Ekot-intervju.

  – Problematiken är att det ur EU-rättslig synvinkel, och det säger då bland annat Justitiekanslern i sitt remissvar, inte är förenligt att ha den typen av gårdsförsäljning tillsammans med Systembolaget. Och det gör att vi inte kommer gå vidare med det här förslaget.

  Maria Larsson uppger att alla de fyra regeringspartierna gärna sett att det gick att införa gårdsförsäljning, men eftersom det inte går att kombinera med Systembolagets monopol så kommer det inte att genomföras. Men frågan ska fortsätta att beredas i regeringskansliet för att försöka hitta någon annan lösning.

  – Vi ska analysera frågan en gång till, vi ska vända och vrida på alla stenar för att se om det finns någon framkomlig väg. Regeringspartierna är överens om att det är en bra idé, men vi är inte beredda att göra det på ett sätt där vi riskerar Systembolaget, säger Maria Larsson, till TT.

  Hemkört

  Men regeringen har beslutat att tillåta Systembolaget att börja med hemkörning. I höst inleds ett försök i sex olika områden i landet.

  – Det blir en försöksverksamhet för att se att Systembolaget på vanligt sätt kan upprätthålla ålderskontroll och inte sälja till personer som har ett alkoholproblem och så vidare, säger Maria Larsson till Ekot.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen