facebooktwittermail d

USA:s sojabönsexport till EU har ökat kraftigt

Låga priser på amerikanska sojabönor ökar importen till EU.

Kinas strafftullar har gjort amerikanska sojabönor billigare. Arkivbild.
Kinas strafftullar har gjort amerikanska sojabönor billigare. Arkivbild. FOTO: SIMIN ZORAN

I förra veckan kom EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump överens om att handeln med sojabönor ska öka, underförstått att EU ska importera mer soja från USA. I onsdags presenterade EU-kommissionen siffror på att USA:s export av sojabönor ökat med 283 procent i juli, jämfört med samma månad 2017. USA:s andel av EU:s totala sojabönsimport är nu 37 procent, upp från 9 procent i juli förra året.

Det ligger politiska beslut bakom ökningen, men inte från EU. Amerikanska sojabönor är de mest konkurrenskraftiga på den globala marknaden just nu, mycket på grund av att deras tidigare största marknad, Kina, höjt tullarna på råvaran som ett svar på USA:s höjda tullar på stål och aluminium.

Inga kompromisser

EU ser alltså ut att kunna uppfylla sitt löfte att öka importen utan att behöva ändra något i sin politik. Det är positivt för EU-kommissionen då det inte är mycket, om något, som den kan göra för att få upp inköpen. USA har redan tullfri tillgång för konventionella sojabönor till den inre marknaden. EU:s lagstiftning kring genmodifierade grödor hindrar dock en del gmo-soja från att importeras. Men att ändra i det regelverket är inte aktuellt.

– Det kan aldrig bli fråga om några kompromisser när det gäller EU:s standards för miljö och livsmedelssäkerhet, sa Alexander Winterstein, talesperson för EU-kommissionen, vid en presskonferens i Bryssel.

Det importeras runt 30 miljoner ton sojabönor till EU varje år.

LÄS OCKSÅ: Skilda budskap om handelsöverenskommelse

LÄS OCKSÅ: EU ska köpa mer sojabönor från USA