Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juli 2018

  Skilda budskap om handelsöverenskommelse

  USA och EU säger motsatta saker om vad man egentligen kommit överens om.

   Förvirring råder över vad som egentligen slogs fast när USA:s president Donald Trump mötte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i veckan.
  Förvirring råder över vad som egentligen slogs fast när USA:s president Donald Trump mötte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i veckan. FOTO: REX

  Det tog inte lång tid från det att USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hållit en gemensam presskonferens om att någon sorts diskussioner om nya handelsrelationer ska inledas mellan parterna till att en rejäl spricka i överenskommelsen uppdagades. De är uppenbarligen inte eniga om jordbruksprodukter, utöver sojabönor, ska ingå i samtalen.

  ATL skrev tidigare i veckan om att presidenten och ordföranden i ett allmänt hållet uttalande bland annat slog fast att handeln med sojabönor ska öka. Vad det rent konkret betyder är oklart, EU har redan i dag inga tullar på sojabönor, och huruvida det ska köpas mer av den varan är inte upp till EU-kommissionen att besluta om.

  Jordbruk ska diskuteras

  Andra ämnen för samtal som nämndes i uttalandet var industrivaror, bildelar undantagna. Det står ingenting om andra jordbruksprodukter än sojabönor. Det hindrade inte USA:s handelsminister Wilbur Ross att redan kvällen efter mötet mellan Trump och Juncker i en tv-intervju säga att alla jordbruksprodukter är uppe till diskussion. Landets chefsförhandlare i handelsfrågor, Robert Lighthizer, uttryckte samma åsikt under en utfrågning i senaten dagen efter mötet, skriver Politico.

  Jordbruk ska inte diskuteras

  EU-kommissionen har å sin sida bestämt förnekat att någon överenskommelse gjorts om att brett diskutera handel med jordbruksprodukter.

  – Vi har varit tydliga med att jordbruket inte ska omfattas av diskussionerna. När man läser det gemensamma uttalandet, och herr Lighthizer och herr Ross var i rummet när det skrevs, ser man att jordbruk som sådant inte nämns. Lantbrukare nämns, och sojabönor är en del av diskussionerna som vi kommer att följa upp. Ordförande Juncker var mycket tydlig med att vi inte förhandlar om jordbruk, sa Mina Andreeva, talesperson för EU-kommissionen vid en presskonferens i fredags.

  LÄS OCKSÅ: EU ska köpa mer sojabönor från USALÄS OCKSÅ: Trump ger miljardstöd till lantbrukare

  Relaterade artiklar

  Till toppen