facebooktwittermail d

Uppfinningarna som ska underlätta – på fält och i maskinen

Kreativiteten flödar bland UF-företagen ute på landets gymnasieskolor. Här är några innovationer som kan vara till nytta för både lantbruket och samhället i generationer framåt.

Johannes Peterson, Emil Blomqvist och Adrian Osborne
Johannes Peterson, Emil Blomqvist och Adrian Osborne vill öka säkerheten i fält med hjälp av en vattentank. FOTO: PRIVAT

Att bidra med något bra är det som har drivit Johannes Peterson, Emil Blomqvist och Adrian Osborne på Segragymnasiet i Östra Ljungby i Skåne när de inom ramen för UF-företaget Fältskydd har tagit fram en vattentank som lantbrukaren kan med ut i fält för att snabbt kunna släcka bränder om olyckan skulle vara framme. 

Först var tanken att den skulle bäras på traktorns lyftarmar fram, men under resans gång har de landat i en tank som ska stå på flaket på bilen.

– Det har gjort att vi fått tänka om lite, tanken var ju att pumpen skulle drivas av traktorn men nu får vi ta fram en annan lösning, säger de.

Även Värmlandsvikten, Johan Larssons och Liam Gustafssons UF-företag på Lillerud, fokuserar på lantbrukaren som kund. De är i full färd att ta fram en egen frontvikt till traktorn. 

Johan Larsson och Liam Gustafsson vid en traktor
Johan Larsson och Liam Gustafsson har startat UF-företaget Värmlandsvikten. FOTO: PRIVAT

– Vi tänkte att vi ville göra en egen och lite billigare variant. Vi har material och möjligheter att gjuta, berättar de och hoppas att de snart ska ha en prototyp att visa upp.

Miljövänliga höpåsar till hästar är en idé som Hay Bags UF tagit fram. UF-företaget drivs av Kevin Gibbs Österlund, Annie Stone, Sara Fagerlund och Clara Fransson. De vill ta fram ett mer  miljövänligt alternativ till de påsar i plast som ofta används.

Några av eleverna bakom UF-företaget Hay Bags. FOTO: PRIVAT

– Vår produkt är tillverkad av kaffesäckar och återanvända bilbälten, berättar Kevin Gibbs Österlund.

Ingen produkt, men väl en innovativ tjänst, bjuder Express Granar från Halmstad på. Edwin Larsson, Anton Moberg, Victor Pettersson och Isac Petrius köper in julgranar, säljer dem online och kör ut till kund.  När julen är slut hämtar de den använda granen och kör den till återvinning.

UF-företaget Express Granar kör ut julgranar till kunder och hämtar dem till återvinning efter jul. FOTO: PRIVAT

I Västerås behöver snart inga lastbils- eller maskinförare vara rädda för att bli blöta och kalla om händer och fötter. Alicia Kristersson och Isabelle Hagemo på Edströmska håller som bäst på och utvecklar en lösning med varmluft som ska kunna torka skor och handskar under färd.

Alicia Kristersson och Isabelle Hagemo.
Alicia Kristersson och Isabelle Hagemo. FOTO: PRIVAT

ATL:s UF-serie

Varje år startar tusentals gymnasieelever så kallade UF-företag som de driver under ett läsår för att sedan avveckla lagom till vårterminens slut.

Läsåret 2021/2022 driver gymnasieelever cirka 11 000 UF-företag.

ATL har valt ut några av företagen som är verksamma inom de gröna näringarna och presenterar dem i en serie artiklar. Det här är del 4.

Här är unga företagarna som satsar på lantbruket

Köra skogsmaskin populärt bland unga företagare i skogen

Hästar i fokus för unga entreprenörer