facebooktwittermail d

Ukrainsk bonde har byggt om traktor till minröjare

Oleksandr Kryvtsov har kommit på ett nytt sätt att röja minor på sin åkermark. Med hjälp av en ombyggd traktor har den ukrainska lantbrukaren röjt undan drygt 300 minor bara i april.

En fjärrstyrd minröjningsmaskin, konstruerad av Oleksandr Kryvtsov med hjälp av en traktor, träbalkar och skyddspaneler från ryska militärfordon.
En fjärrstyrd minröjningsmaskin, konstruerad av Oleksandr Kryvtsov med hjälp av en traktor, träbalkar och skyddspaneler från ryska militärfordon. FOTO: VITALII HNIDYI/REUTERS VIA TT

I fälten runt den lilla byn Hrakove, drygt 50 kilometer från den hårt krigsdrabbade staden Charkiv i östra Ukraina, har Oleksandr Kryvtsov sin åkermark. Sedan Ryssland inledde sin invasion av landet har dessa fält varit en skådeplats för ett blodigt krig. Full av osäkerhet och lidande.

Den svarta jorden är obrukad. I stället går dagarna åt till att röja undan minor och oexploderade granater som de ryska styrkorna lämnat efter sig.

Oleksandr Kryvtsov bestämde sig för att han inte kunde vänta på hjälp från myndigheterna och började själv röja bort minor från sina åkrar utanför Hrakove.
Oleksandr Kryvtsov bestämde sig för att han inte kunde vänta på hjälp från myndigheterna och började själv röja bort minor från sina åkrar utanför Hrakove. FOTO: VITALII HNIDYI/REUTERS VIA TT

Men inte som man tror. Lantbrukaren Oleksandr Kryvtsovs har nämligen med hjälp av skyddspaneler från ryska stridsvagnar byggt en plog till sin traktor för att på egen hand ta bort minorna på fälten.

– Vi har hittills röjt undan mer än 300 minor och traktorn har klarat sig trots explosioner, säger Oleksandr Kryvtsovs, lantbrukare och chef på ett jordbruksföretag, per telefon till ATL.

Bara i april har Oleksandr Kryvtsov och hans medarbetare röjt undan drygt 300 minor.
Bara i april har Oleksandr Kryvtsov och hans medarbetare röjt undan drygt 300 minor. FOTO: OLEKSANDR KRYVTSOV

Innan ryssarna intog Hrakove hade Oleksandr Kryvtsov redan tagit tillflykt söderut i staden Dnipro. Där stannade han till dess att de ryska styrkorna drevs tillbaka i september förra året - då den ukrainska försvarsmakten gjorde en motoffensiv och befriade Charkivregionen från ockupationsmakten.

Vårbruket får vänta

När Oleksandr Kryvtsov återvände hem möttes han av brända och minerade fält.

Månaderna gick och tiden för sådd av grödor kom till Hrakove. Men vårbruket får vänta. Minorna gör det farligt att så spannmål eller ens vistas på fälten.

Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal sa förra veckan till Reuters att cirka en tredjedel av all mark i Ukraina minerats och att regeringen fokuserar på att så snabbt som möjligt få bort minorna från landets jordbruksmark.

Oleksandr Kryvtsov berättar dock att arméns minröjare har fullt upp vid fronten och inte har tid att röja Charkivregionens vidsträckta fält.

– Det skulle ta år att få bort minorna om vi skulle vänta på myndigheterna som är upptagna med att rädda liv. Så vi tog saken i egna händer. Traktorn stod klar den 11 april och sedan dess har vi arbetat.

Fjärrstyrs från skopan

Trots att traktorn klarat sig från att minor detonerat framför den tar Oleksandr Kryvtsov det säkra före det osäkra och håller sig på avstånd. Hans företag har investerat i ett system för ungefär en miljon hryvnia, eller 280 000 kronor, som gör det möjligt för dem att fjärrstyra traktorn från skopan på en teleskoplastare från JCB. 

En medarbetare till Oleksandr Kryvtsov fjärrstyr minröjningsmaskinen från skopan på en teleskoplastare från JCB.
En medarbetare till Oleksandr Kryvtsov fjärrstyr minröjningsmaskinen från skopan på en teleskoplastare från JCB. FOTO: VITALII HNIDYI/REUTERS VIA TT

Med teleskoparmen höjd över marken sitter de säkert men tillräckligt nära för att radiosignalen ska nå fram.

– Alla lever och arbetet fortsätter.

Efter att ha investerat i ett system för nästan 280 000 kronor kan Oleksandr Kryvtsovs medarbetare fjärrstyra traktorn från en grävskopa.
Efter att ha investerat i ett system för nästan 280 000 kronor kan Oleksandr Kryvtsovs medarbetare fjärrstyra traktorn från en grävskopa. FOTO: VITALII HNIDYI/REUTERS VIA TT

ATL bevakar kriget i Ukraina:

”Fjolårets rapsskörd sålde vi till Polen”

50 hektar av hans åkermark är under ockupation

Giftiga ämnen i en fjärdedel av all ukrainsk jordbruksmark

De lever i skuggan av kriget