facebooktwittermail d
Skuggan av en helikopter syns på ett solrosfält i Kievregionen krigssommaren 2022.

De lever i skuggan av kriget i väntan på freden

Ett år har gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. ATL:s Olof Peronius har pratat med ukrainare med lantbruksanknytning i svensk exil.

Strax före klockan fyra på morgonen den 24 februari 2022 tillkännagav Rysslands president Vladimir Putin i ett tal som publicerades på Kremls webbplats att han hade beslutat att inleda en ”särskild militäroperation” i Ukraina. Ett uttryck som snabbt visade sig vara en eufemism för en fullskalig invasion av grannlandet, vid sidan om de strider som pågått i Donetsk och Luhansk län i östra Ukraina sedan 2014 och Rysslands olagliga annektering av Krim samma år.

När Mychhajlo Pasjkaruk, ”Misja” kallad, vaknade den morgonen befann han sig i staden Kaliszi i centrala Polen, där han och hans fru Natalie hälsade på vänner i väntan på att arbetssäsongen skulle börja på den uppländska gård där de båda säsongsarbetat de senaste åren.

– Vi vaknade och jag kollade nyheterna på mobilen. Det var som att andra världskriget hade startat – det hände också klockan fyra på natten, säger Misja när ATL träffar honom en fredagskväll i februari på Kvarnnibble gård i Upplands-Bro kommun.