facebooktwittermail

Tyskland vill skärpa kraven för köttindustrin

Tyska regeringen har beslutat att stoppa entreprenadarbete på större slakterier, enligt källor till public service-sajten Tagesschau.

Ett slakteri i Coesfeld i västra Tyskland, där hundratals arbetare testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.
Ett slakteri i Coesfeld i västra Tyskland, där hundratals arbetare testats positivt för coronaviruset. Arkivbild. FOTO: MICHAEL PROBST / TT

De senaste veckorna har en debatt brutit ut om arbetsförhållandena i den tyska köttindustrin, sedan flera slakterier rapporterat stora utbrott av coronasmitta. En stor del av arbetskraften i den prispressade branschen är östeuropeiska gästarbetare som arbetar för underleverantörer eller bemanningsföretag, och ofta bor tillsammans på liten yta.

Reglerna är tänkta att träda i kraft vid årsskiftet.

Hundratals smittade på slakterier

I april ska cirka 300 personer ha smittats av coronaviruset på ett slakteri i Birkenfeld, över 200 av dem rumäner. På köttjätten Westfleischs anläggning i Coesfeld testades över 250 personer positivt för corona och i början av veckan stängdes samma företags slakteri i Dissen, sedan ett hundratal fall bekräftats.

France 24 rapporterar om en liknande situation även i Frankrike, där två slakterier i Frankrike kopplas till 100 fall av covid-19.