facebooktwittermail d

Två köttfria dagar i Stockholms förskolor

I stora delar av innerstaden har barnen två köttfria dagar - minst.

I Stockholm blir det allt vanligare med inte bara en utan två köttfria dagar i veckan.
I Stockholm blir det allt vanligare med inte bara en utan två köttfria dagar i veckan. FOTO: MOSTPHOTOS

I Stockholms innerstad blir det allt vanligare med inte bara en utan två köttfria dagar i veckan till barnen på förskolorna.

På Söders förskolor är 55 procent av all mat ekologisk. Och två dagar i veckan serveras barnen vegetarisk lunch.

I stadsdelen Östermalms 37 kommunala förskolor är målet att öka andelen ekologisk mat från nuvarande 45 procent till 55 procent, och servera minst två vegetariska luncher i veckan.

Nu följer Kungsholmens stadsdelsnämnd satsningen på vegetarisk mat i förskolan. För ett år sedan infördes krav på en vegetarisk dag i veckan på de kommunala förskolorna, ett krav som nu blir ännu hårdare.

I år är det minst två dagar i veckan som ska vara helt köttfria.

- I grunden är det ju en samhällsfråga som rör det rent humanitära. Om vi ska få behålla vår jord länge så måste vi alla hjälpas åt, säger Lena Forsberg, chef för barn- och ungdomsavdelningen vid stadsdelsförvaltningen till Vårt Kungsholmen.

Att ställa ett sådant här krav tycker inte Lena Forsberg är något märkvärdigt.

- Det är ingenting konstigt med vegetarisk mat idag, går du ut och äter middag så finns det ofta flera vegetariska alternativ. Många människor väljer att äta vegetariskt och min upplevelse är att det är ett välkommet inslag i förskolan, säger hon till Vårt Kungsholmen.