facebooktwittermail d

Viking Genetics VD gör oväntat karriärbyte

Viking Genetics vd, Rex A Clausager, har lämnat in sin avskedsansökan. Nu börjar jakten på en ny ledare som kan fortsätta arbetet.

– Vi kommer att söka brett efter någon med internationell erfarenhet, säger styrelseordföranden Lars-Inge Gunnarsson.

Rex A Clausager lämnar Viking Genetics för att bli VD för ett mjukvaruföretag.
Rex A Clausager lämnar Viking Genetics för att bli VD för ett mjukvaruföretag. FOTO: VIKING GENETICS

ATL skrev i mars om att avelsföretaget siktar på att etablera sig på den asiatiska marknaden. I dag är Australien, USA, Storbritannien och senaste satsningen Tyskland, Viking Genetics främsta marknader.

Redan från och med den första augusti är vd-posten vakant.

– Det här kom väldigt oväntat, han har jobbat hos oss i 4,5 år och vi kommer att sakna honom mycket, säger Lars-Inge Gunnarsson.

Under hans tid har företaget haft en stark utveckling och bland annat introducerat genomisk selektion. Det senare har lett till att man kunnat minska antalet tjurar från 3 000 till under 500 med bibehållet avelsunderlag.

– Vi har en försäljningsutveckling på 40 procent och en tydligt ökande efterfrågan. När vi sökte vd förra gången sökte vi en tydlig marknads- och affärsprofil, och det är vad vi söker nu också.

Bör uppskatta resor

Viking Genetics har stor internationell verksamhet, vilket påverkar valet av VD. Rex A Clausager kom in i företaget med erfarenhet av bland annat åtta års arbete i Tyskland.

– Vi har ju tillväxt som ett av våra främsta mål och har precis gjort klart en ny strategi som vi kommer att fortsätta att jobba efter.

Viking Genetics styrelseordförande Lars-Inge Gunnarsson.
Viking Genetics styrelseordförande Lars-Inge Gunnarsson. FOTO: VIKING GENETICS

Kan du säga lite mer om vem det är ni söker till posten?

– Han eller hon ska ha erfarenhet av försäljning och ha jobbat utomlands, sedan ska man vara beredd på att resa mycket i jobbet.

I dag innebär jobbet ungefär två övernattningar i veckan.

– Man ska tycka att det är roligt att komma ut och resa och träffa folk. Erfarenhet av marknadsföring är en klar merit och erfarenhet från samarbete med andra företag, gärna internationella partnerskap.

Kunskap om kooperativ

Något som är viktigt att ha med i tankarna för den som ska axla VD-rollen, är att Viking Genetics är ett kooperativt företag. Det är en fördel att ha jobbat i stora kooperativa bolag så att man förstår hur det fungerar.

– Vi ägs av 20 000 lantbrukare, man ska vara medveten om det. Det handlar till exempel om förankringsprocessen, man måste förankra beslut först, sedan kör man.

En av företagets högst avelsvärderade genomiska tjurar, VR Vimo.
En av företagets högst avelsvärderade genomiska tjurar, VR Vimo. FOTO: VIKING GENETICS/ ALEX ARKINK

Anledningen till att Rex A Clausager lämnar företaget uppges vara ett jobberbjudande. Första augusti tillträder han som vd för mjukvaruföretaget Time Plan.

I ett pressmeddelande förklarar han att det inte varit ett lätt beslut och att han älskar både företag och medarbetare.

”VikingGenetics är ett företag som redan har visat sin potential och som har en spännande framtid framför sig. Strategin är ambitiös, tydlig och stark”, skriver han.