Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars 2019

  Viking Genetics siktar på Asien

  Nordiska gener kan snart även finnas i kinesiska och indiska kor. Men då måste dessa marknader vara redo att betala för den höga kvaliteten menar Viking Genetics VD Rex A Clausager.

   Varje år testar Viking Genetics 6 000 tjurkalvar. 210 av dessa väljs sedan ut för avelsarbete. Viking Genetics VD Rex A Clausager väntar på att Kina och Indien ska vara redo att betala för nordiska kvalitetsgener för nötboskap.
  Bild 1/2 Varje år testar Viking Genetics 6 000 tjurkalvar. 210 av dessa väljs sedan ut för avelsarbete. Viking Genetics VD Rex A Clausager väntar på att Kina och Indien ska vara redo att betala för nordiska kvalitetsgener för nötboskap. FOTO: Viking Genetics
   I Hollola har Viking Genetics sitt embryocenter. Dit åker svenska toppkvigor för att sprida sina gener.
  Bild 2/2 I Hollola har Viking Genetics sitt embryocenter. Dit åker svenska toppkvigor för att sprida sina gener. FOTO: Maria Törner

  Viking Genetics satsning på exportmarknaderna fortsätter att gå bra. Intäkterna ökade med 15 procent 2017 till 2018 och under fjolåret steg de med ytterligare 20 procent. De tre viktigaste marknaderna är fortfarande Australien, USA och Storbritannien. Men fjolårets satsning på Tyskland har redan inneburit att den totala produktionen av tjursperma ökat med 30 procent.

  På sikt vill Viking Genetics även etablera sig på två stora asiatiska marknader, Indien och Kina. Kombinationen av de nordiska djurens goda djurhälsa och höga produktion är tunga argument menar Viking Genetics VD Rex A Clausager:

  – De förstår värdet av detta men är inte villiga att betala ännu.

  – Tack vare att antalet kor på våra hemmamarknader, Sverige, Finland och Danmark sakta är på väg ner så är det genom export som vi kan skapa tillväxt. Men det ska inte vara tillväxt till vilket pris som helst utan verksamheten måste vara långsiktigt hållbar.

  Royaltymodell

  Nu letar företaget efter samarbetspartners i de två asiatiska länderna.

  – Det kan nog bli svårt att exportera till Indien. Där tittar vi på en royaltymodell i stället.

  Under 2018 gjorde Viking Genetics en stor omorganisation som innebar att en tjurstation i Finland respektive Danmark avvecklades. Nu finns det en driftsplats i dessa länder samt i Sverige. Att ytterligare krympa antalet driftsplatser är inte aktuellt enligt Rex A Clausager:

  – Även om det kan finnas ekonomiska argument för det så tycker vi att det är viktigt att ha en anläggning på varje huvudmarknad. Sedan finns det säkerhetsaspekter också. Om något skulle hända en anläggning finns det möjlighet att hantera det nu. Det är argument som väger tyngre. Vi måste tänka hållbarhet.

  Pratar med Arla

  Det finns tre hållbarhetsperspektiv menar Rex A Clausager:

  – För korna, för lantbrukarna och för konsumenterna.

  Hållbarhet och djurhälsa är två allt viktigare försäljningsargument gentemot konsumenterna. Därför har Viking Genetics en dialog med flera mejeriföretag, bland annat Arla.

  Kommer ni att gå från dialog till att till exempel göra något gemensamt projekt?

  – Det är möjligt. Det beror på hur marknaden utvecklar sig, säger Rex A Clausager.

  Vikingfakta

  Viking Genetics som ägs av omkring 20 000 mjölk- och köttbönder i Sverige, Finland och Danmark har dotterbolag i Storbrittanien, Tyskland och Australien. Sammanlagt exporteras avelsmaterial till 50 länder. Källa: Viking Genetics

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen