facebooktwittermail

Trodde på tjuven - sänkte straffet

Att "låna" en hjullastare värd tre miljoner för att stjäla diesel är inte grov stöld. Det menar hovrätten och sänker straffet från två års fängelse till tio månader.

Att ta hjullastaren, med beräknat marknadsvärde på tre miljoner, för att stjäla diesel var inte grov stöld utan grovt olovligt brukande.
Att ta hjullastaren, med beräknat marknadsvärde på tre miljoner, för att stjäla diesel var inte grov stöld utan grovt olovligt brukande.

ATL har tidigare rapporterat om stölden och gripandet av 36-åringen som skedde i november förra året.

Bara några veckor tidigare hade 36-åringen, som upprepade gånger avtjänat straff för olika brott, dömts för ett falskt bomblarm.

Den här gången hade han med hjälp av en medgärningsman med tillgång till nycklar och koder "lånat" en hjullastare som körts ut från en bergtäkt i Sunderbyn mellan Luleå och Boden. Sedan användes hjullastaren för att stjäla en farmartank vid en annan bergtäkt i Rutvik.

Dieseln hade de båda tänkt att fylla över i ett antal dunkar som införskaffats.

PREMIUM: Tjuven går fri - brottsoffret riskerar åtal

Uppmärksamma vittnen larmade polisen om en hjullastare som stod på en vägkant med motorn i gång. Fotspår i snön ledde en polispatrull in i skogen där de hittade 36-åringen under en gran.

I tingsrätten nekade han till att ha haft något att göra med hjullastaren. Trots att polisen konstaterat att de enda fotspår som fanns vid hjullastaren var de spår med samma sulmönster som 36-åringens skor och som gick att följa in i skogen.

Vad gjorde han då under granen i snön mitt i natten?

- Jag hade varit ute på promenad och fått känning av kärlkramp och behövde vila mig, försvarade han sig i rätten.

Tingsrätten fann inte 36-åringens förklaringar utan dömde honom till 2 års fängelse för stöld och grov stöld samt på ytterligare några åtalspunkter som handlade om olovlig körning, rattfylleri, häleri och fortkörning.

Nya uppgifter i hovrätten

Domen överklagades, 36-åringen ville bli frikänd på flertalet punkter och få brottsrubriceringen ändrad från stöld och grov stöld till olovligt förfogande och olovligt brukande. Fängelsestraffet ville han ha kraftigt sänkt men i första hand inget alls.

I hovrätten kom 36-åringen också med nya uppgifter om uppsåtet och vad som hände.

– Syftet var bara att stjäla dieseln. Hjullastaren och farmartanken skulle köras tillbaka till respektive ställe, hävdade han i hovrätten.

Att hjullastaren, en Volvo L180H -17, som hade gått 800 timmar, skulle vara värd tre miljoner kunde inte stämma heller. Enligt 36-åringen kunde den inte vara värd över en miljon kronor. Dessutom hävdade han att farmartanken var tom.

LÄS OCKSÅ: Blåstes på hjullastare för halv miljon

Var inte stöld

I sin dom säger hovrätten att 36-åringens berättelse framstår som rimlig i förhållande till övrig utredning i målet. Rätten menar också att 36-åringen inte överbevisats i den delen.

Rätten menar också att förhållandet att medgärningsmannen hade tillgång till nycklar och koder som anställd vid bolaget som ägde maskinen visade att denne kunde anses ha haft den i sin besittning.

– När hjullastaren kördes ut från företagsområdet och därefter brukades har de därmed i juridisk mening inte olovligen tagit traktorn. Traktorn har inte tagits från dess ägare, motiverar rätten sitt beslut och menar att det inte kan handla om stöld. (Hovrättens formulering där hjullastaren konsekvent kallas traktor, red:s anm)

Från två år till tio månader

Däremot hade de två inte rätt att använda traktorn. Därför anser hovrätten att det handlar om olovligt brukande och dömer 36-årig för grovt olovligt brukande i stället för grov stöld.

36-åringen fälls dock för stöld av farmartanken. Mannens uppgifter om att de bara skulle stjäla dieseln framstår inte som trovärdig. I så fall menar rätten att de hade kunnat stanna kvar på platsen och tömt tanken direkt.

– Det förefaller osannolikt att gärningsmännen, mot bakgrund av vilket arbete de förefaller ha lagt ned med traktorn och flytten av tanken, också skulle ha missat att kontrollera den avgörande detaljen huruvida det fanns någon diesel i tanken, skriver hovrätten.

Samtidigt sänks också straffet från två års fängelse till tio månader. 36-åringen ska dock kvarstanna i häkte enligt domen som föll i tisdags.

LÄS OCKSÅ: Godståg klöv timmerbil

LÄS OCKSÅ: Bågarna som skyddar dig när du kör