Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 februari 2018

  Tjuven går fri – brottsoffret riskerar åtal

  Niklas Krämer på Ekerö tog fast en dieseltjuv och ringde till polisen som grep tjuven. Nu är Niklas Krämer misstänkt för olaga frihetsberövande medan åtalet mot tjuven lagts ner.

   Åtelkameran fångade tjuven under pågående brott. Ändå anses Krämers envarsgripande av tjuven som olagligt.
  Bild 1/2 Åtelkameran fångade tjuven under pågående brott. Ändå anses Krämers envarsgripande av tjuven som olagligt. FOTO: Privat
   – Vi berättade ju för poliserna allt vi gjorde, att vi satte upp en kamera och så. Och de tyckte det var jättebra. Och så kommer det här, det känns inte rätt, säger Niklas Krämer som nu riskerar åtal för olaga frihetsberövande.
  Bild 2/2 – Vi berättade ju för poliserna allt vi gjorde, att vi satte upp en kamera och så. Och de tyckte det var jättebra. Och så kommer det här, det känns inte rätt, säger Niklas Krämer som nu riskerar åtal för olaga frihetsberövande. FOTO: Per Österman

  – Det som känns jäkligt snopet. Nu vänds det vi berättade i vittnesförhören emot oss, säger Niklas Krämer som arbetar som grävmaskinsförare på Närlunda Schakt på Ekerö strax utanför Stockholm.

  Förundersökningen mot dieseltjuven las ner, inte för att misstanken om brott försvunnit, utan för att han har lämnat Sverige. Vi har inget utlämningsavtal med landet i fråga vilket gör att dess medborgare kan göra vad som helst här så länge de inte är häktad i väntan på rättegång menar Niklas Krämer:

  – De kan leva rövare, bli släppta och åka hem.

  I dagarna har istället han kallats till förhör misstänkt för olaga frihetsberövande och brott mot kameralagen. Niklas Krämer menar att han gjorde ett envarsgripande enligt rättegångsbalkens 24 kap. 7 §:

  ”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.”

  Tvivel om det gick rätt till

  Enligt vad förhörsledaren sagt finns det tvivel om envarsgripandet skedde på bar gärning eftersom det hade gått ett par timmar sedan brottet begicks. Niklas Krämer och hans vän har nu tilldelats offentlig försvarare.

  – Det är tungt att det blivit så här. Och jag är ganska förvånad. Vi har försökt göra det bästa vi kan med hjälp av polisen. Det var inte alls så här jag trodde utgången skulle bli, säger Niklas Krämer.

  Bakgrunden till historien är denna:

  Närlunda Schakt har utsatts för en mängd dieselstölder inne på firmans område som omges av ett högt stängsel.

  – Lastbilarna stod tomma på diesel var och varannan morgon under ett års tid. Konsekvensen blev att hela företaget stod still och arbetslagen fick vänta på material, berättar Niklas Krämer och anger antalet dieselstölder till 20-30 stycken.

  LÄS OCKSÅ: Försvåra för tjuven – på rätt sida om lagenLÄS OCKSÅ: Här är det vanligast med dieselstölder

  Niklas Krämer satte upp en åtelkamera och fick sent en söndagskväll i februari 2017 bilder till mobilen på en man som slangade diesel ur firmans lastbilar.

  Tog tjuven på bar gärning

  Han åkte till firman med två kompisar och såg tjuven på tio-femton meters avstånd. Tjuven kastade ett par fulla dieseldunkar och flydde genom stängslet ut till en BMW som stod parkerad på en åker bakom firman. Där fanns fler dunkar med diesel ungefär motsvarande vad som saknades inne på området.

  Tjuven flydde med ljusen avslagna och körde nästan över en av Krämers vänner som tog upp förföljandet. Tjuven hamnade på en återvändsväg. Där lämnade han bilen och flydde till fots. Polis larmades och tillkallade en hundpatrull som inte fick upp något spår. Dock togs fotavtryck på åkern.

  Niklas satte upp en åtelkamera vid bilen på gården. Natten blev lång och utan sömn. Vid sextiden på morgonen fotade kameran mannen vid BMW:n. Stora delar av personalen var då på verkstan och de tog sina bilar för att blockera vägen.

  Använde buntband

  När tjuven stoppades i sin bil uppstod diskussioner.

  – Jag hade ju sett killen så jag visste att det var han och hade honom dessutom på bild. Han vägrade komma ut ur bilen. Vi hade en hetsig ordväxling och vi såg att han hade någonting i höger hand, säger Niklas Krämer.

  När mannen till sist kliver ut ur bilen blir det tumult. Niklas och en kamrat övermannar honom och sätter buntband runt handleder och anklar. Föremålet i handen var en nyckel till ytterligare en bil, en ny Passat, som mannen använt för att ta sig till BMW:n. I Passaten fanns sticksåg, tigersåg och andra verktyg insvepta i ett täcke. I BMW:n fanns en pump.

  Det tog 45 minuter för polisen att komma ut och gripa mannen. Efter förhör släpptes han senare under dagen. Bilarna beslagtogs inte och hämtades senare av okänd person.

  ATL söker åklagaren för en kommentar.

  LÄS OCKSÅ: Orsaken till att tullen inte stoppar stulna maskinerLÄS OCKSÅ: ”EU förbjuder oss att stoppa stöldgods”LÄS OCKSÅ: Spärrade vägen för dieseltjuvLÄS OCKSÅ: Brottskod ska hjälpa polisen mot dieselstölder

  Relaterade artiklar

  Till toppen