Bågarna som skyddar dig när du kör
Störtbåge på fyrhjulingar skulle kunna göra stor nytta om de används på rätt sätt. Speciellt för den som använder sin ATV i jord- och skogsbruket. Just nu pågår försök vid SLU i Umeå som kan resultera i en ny produkt. Men redan nu finns flera skydd ute på marknaden.
Många är rädda för att skyddsbågarna ska göra mer skada än nytta. Från bransch- och förarhåll råder det därför fortfarande stor osäkerhet kring hur stora fördelarna är med att använda skyddsutrustningen på en ATV. Men allt beror troligtvis på körmönster.
– Vid användning i småskaligt skogsbruk kör man sällan i höga hastigheter och då handlar det mest om att maskinen inte ska rulla runt, så att man får den över sig. Det är en helt annan olycksproblematik än när du kör i 65 kilometer i timmen på en väg, säger Björn Edlund, som är doktorand vid SLU i Umeå.
Hans forskning handlar dels om att undersöka attityder men också om praktiska tippningsförsök som ska ge svar på hur fordonen påverkas av skyddsutrustningen.
Åtta dödsfall
Varje år dör mellan sju och åtta personer i fyrhjulingsolyckor i Sverige och av dessa är hälften arbetsrelaterade. I merparten av fallen beror olyckorna dessutom på att fordonen har vält. Det innebär att flera olycksfall skulle kunna undvikas med rätt typ av skydd.
Konstruktionen som Björn Edlund utvärderar är framtagen av professor Tomas Nordfjell vid SLU, och är tänkt att ge ett fullgott skydd oavsett om fordonet tippar framåt, bakåt eller åt sidorna.
Med tanke på att skyddsbågarna bidrog till att minska antalet traktorrelaterade olyckor en gång i tiden, tror Tomas Nordfjell att det kan gå att göra samma sak med fyrhjulingarna. För att lyckas är det dock viktigt att man inte inskränker på förarnas rörelseförmåga.
– Då kan en båge inte se ut hur som helst, säger Tomas Nordfjell, som är professor i skogsteknologi vid SLU.
Kan beställas
För att produkterna ska få ett kommersiellt genombrott krävs fortfarande forskning men troligtvis också lagstiftning. Om den så kallade SLU-bågen kommer att mynna ut i en färdig produkt är dock fortfarande för tidigt att säga. Innan den kan lanseras måste den bland annat klara ett visst uppmätt våld, ungefär som när bilar krocktestas. Men Tomas Nordfjell hoppas på sikt att någon tillverkare ska snappa upp konceptet.
Något liknande är svårt att hitta på marknaden. Problemet är att många fyrhjulingar saknar traditionella infästningspunkter och därför monteras tredjepartstillverkarnas produkter ofta direkt i lastgallret. En av dessa är australiensiska ATV Lifeguard – en mjuk båge som ska ge ett gott skydd utan att skada personen om man får bågen över sig.
Men från Australien kommer även fabrikatet Quadbar, som är en bakmonterad metallbåge som är tänkt att klara flera scenarier där föraren riskerar att klämmas ihjäl av fordonet.
Hur illa det kan gå när fyrhjulingen slår runt illustreras i filmklippet nedan. Filmen är framtagen av en australisk forskargrupp.
PROVA PREMIUM FÖR 1 KRONALås upp alla kvalitetsartiklar på atl.nu härLÄS OCKSÅ: Här stjäls flest fyrhjulingarLÄS OCKSÅ: Man hittad död under ATVLÄS OCKSÅ: Caterpillar satsar på UTV
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.