Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 12 december 2017

  Här stjäls flest fyrhjulingar

  Stölderna av fyrhjulingar ökar och 2017 väntas bli värre än 2016. Norrbottens län sticker ut med 79 maskiner hittills i år. Det visar statistik som Larmtjänst tagit fram för ATL

  Fyrhjulingar blir allt populärare vilket märks inte minst i stöldstatistiken hos försäkringsbolagen. Fram till den första veckan i november hade totalt 468 terrängfordon, främst ATV och snöskotrar, anmälts som stulna. Under hela 2016 var motsvarande siffra 489 stycken.

  – Det saknas nästan två månader i årets statistik och jag tror att det kommer att bli fler stölder än i fjol. Stöldtrycket har varit högt under hösten. Nu kommer vintern i norra delen av landet vilket gör att stölderna av snöskotrar ökar, säger Mats Carlsson, utredningsinspektör på Larmtjänst.

  LÄS OCKSÅ: Hytten som revolutionerade komforten

  Flest stölder i norr

  Det är också i de nordliga länen som stölder av ATV är störst, även borträknat snöskotrar. Statistiken ger dock ingen förklaring till regionala skillnader som varför det stulits 79 maskiner i Norrbotten men bara 18 i angränsande Västerbottens län hittills i år.

  Ett tydligt mönster numera är att många av maskinerna som stjäls bara är två tre veckor gamla. Dessutom är det inte ovanligt att stölderna äger rum hemma hos folk och på enskilt belägna platser där de inte är exponerade.

  – I många fall är det otroligt fräcka kupper med stor risk för upptäckt och man undrar hur tjuven hittade dit. Det handlar knappast om någon som åker runt på måfå och letar efter en nyinköpt fyrhjuling att stjäla, säger Mats Carlsson.

  Fräcka stölder

  Han berättar om ung man uppåt Jämtland som nyligen köpt en ATV och hade maskinen inlåst i garaget. Tomten låg bakom svärföräldrarnas hus och var helt insynsskyddad. Tjuven var alltså tvungen att passera inte bara ett utan två hus för att komma åt ATV:n.

  LÄS OCKSÅ: Stal maskiner för 4,5 miljoner

  – Jag kan inte dra andra slutsatser än att tjuven hade mycket goda underrättelser. Vi utesluter att informationen kommer från återförsäljarledet eftersom det är så många olika handlare. Snarare suger man upp information om chassi- och registreringsnummer och namn på köparen från internet eller annat håll, säger Mats Carlsson.

   Mats Carlsson, Larmtjänst.
  Mats Carlsson, Larmtjänst.

  Det verkar inte heller hjälpa att maskinerna är ordentligt låsta med kättingar eftersom tjuvarna har med sig hydrauliska tänger och knipsar upp låsen. Startspärren verkar inte heller utgöra något som helst hinder.

  Mycket pekar på att det är organiserade mobila ligor som åker runt och stjäl maskinerna som sedan tas ut ur landet. Till exempel kan ett par tre maskiner lastas in i en skåpbil eller ställas upp på en trailer med täckt släp och blandas med lagligt gods.

  En del fyrhjulingar återfinns

  I fjol kom 124 stulna ATV:er tillbaka. Hittills i år har 106 av de stulna maskinerna anträffats igen. Det kan vara polisen som gör en utförselkontroll i någon hamn eller lokala myndigheter som gör en införselkontroll i något annat land.

  – Någon gång i veckan får vi förfrågningar från polis om chassinummer på fyrhjulingar eller andra maskiner som polisen stoppat och undrar om de är okej. I första hand kommer förfrågningarna från Lettland, Litauen eller Polen, säger Mats Carlsson.

  Han säger samtidigt att det inte betyder att maskinerna stannar där, utan att de kan hamna precis var som helst.

   Eftertraktat stöldgods.
  Eftertraktat stöldgods.

  Stöldskyddstips

  Lås alltid maskinen även vid kortare stopp.

  Håll den låst även om den är inlåst i garage.

  Använd kätting och separata lås.

  Gör det så svårt som möjligt att ta ATV:n från platsen. Parkera annat fordon nära.

  DNA-märkning.

  Larm.

  Gps-sändare.

  LÄS OCKSÅ: Barn och onyktra ska inte köra fyrhjulingLÄS OCKSÅ: Många dödsolyckor med ATVLÄS OCKSÅ: Här stjäls flest terrängfordon

  Till toppen