facebooktwittermail d

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson åtalas

Eskil Erlandsson (C), åtalas för tre fall av sexuellt ofredande, uppger åklagare för tidningen Expressen.

Expressen avslöjade i våras att Erlandsson, som mellan 2006 och 2014 var jordbruksminister och landsbygdminister, anklagades för "olämpligt uppträdande" och för att ha tafsat på fyra kvinnor. Händelserna ska ha ägt rum 2016, 2017 och 2018.

Läs mer: Eskil Erlandsson (C) anklagas för olämpligt uppträdande

Läs mer: M-kvinna: ”Jag blev förbannad och kränkt”

Eskil Erlandsson lämnade riksdagen med omedelbar verkan. Samtidigt inledde åklagare en förundersökning mot honom. På måndagen väcktes åtal.

– Det gäller tre fall, tre olika kvinnor och tre olika händelser. Det finns en stämningsansökan ingiven hos Stockholms tingsrätt, säger hon, berättar chefsåklagare Lena Kastlund för Expressen.

Förnekar brott

Eskil Erlandssons advokat Johan Eriksson säger till Nyhetsbyrån TT att han visste att en förundersökning var avslutad, men inte att något åtal hade väckts, och han har därför inte hunnit se åtalet. Men han säger att hans klient förnekar brott.

– Han har inte med flit utsatt någon för något som ska kunna tolkas som sexuella ofredanden, säger Johan Eriksson till TT.

Gruppledare Anders W Jonsson (C) svarar till ATL i ett skriftligt uttalande, via partiets pressjour, på uppgifterna om åtalet:

”Vi välkomnar att detta prövas rättsligt. Nu är det upp till de rättsvårdande instanserna att hantera detta. Vi varken vill eller bör föregripa rättsprocessen, så detta är inget vi kommer kommentera mer ingående i nuläget”, säger gruppledare Anders W Jonsson (C).

ATL har sökt Eskil Erlandsson men inte fått någon kommentar. Enligt uppgifter till Expressen ska han lida av en fysisk åkomma, som kan ha orsakat ofrivillig beröring.

Artikeln uppdateras.