Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars 2019

  Förundersökning mot Eskil Erlandsson (C) inleds

  Nu inleder åklagare en brottsutredning mot tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) gällande misstänkt sexuellt ofredande.

   Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C), här vid riksmötets öppnande i spetember 2018.
  Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C), här vid riksmötets öppnande i spetember 2018. FOTO: Johan Jeppsson/TT

  I förra veckan kom uppgifterna att tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson lämnar riksdagen med omedelbar verkan. Beskedet kom efter uppgifter om att Eskil Erlandsson ska ha betett sig olämpligt mot flera kvinnliga riksdagsledamöter.

  Misstänkt brottsplats är riksdagshuset i Stockholm och den formella misstanken gäller sexuellt ofredande.

  – Jag inleder förundersökning eftersom det kan antas att brott har förövats, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till Expressen.

  Fyra moderata riksdagsledamöter ska ha utsatts

  Som ATL tidigare berättat uppger den moderata riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby i en intervju med P4 Sjuhärad att hon är en av fyra moderata riksdagsledamöter som utsatts.

  Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna fått en hand på sitt lår.

  Vice överåklagare Bengt Åsbäck på Särskilda åklagarkammaren har under de senaste dygnen tagit del av rapporteringen i medierna.

  I en intervju med Expressen säger han att det ”finns skäl att anta att brott har förövats” då flera namngivna personer berättat vad de har råkat ut för och att det lett till att Eskil Erlandsson valt att avgå.

  Eskil Erlandsson har via Centerpartiets presstjänst tidigare avböjt att kommentera anklagelserna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen