Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars 2019

  M-kvinna: ”Jag blev förbannad och kränkt”

  Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) anklagas för att ha utsatt fyra moderatkvinnor för sexuella ofredanden.

  De ska ha skett i samband med luncher och middagar.

   Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsledamöter sexuellt. Arkivbild.
  Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsledamöter sexuellt. Arkivbild. FOTO: Alexander Larsson Vierth/TT

  Erlandsson lämnade i går sina riksdagsuppdrag på uppmaning av Centerpartiets gruppledare i riksdagen. Orsaken som uppgavs var att han skulle ha uppträtt på ett sätt som inte är ”acceptabelt”.

  I en intervju med P4 Sjuhärad uppger den moderata riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby att hon är en av fyra moderata riksdagsledamöter som utsatts.

  Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna fått en hand på sitt lår.

  Hände på lunchen

  I hennes fall ska det ha hänt under en lunch i riksdagshuset i höstas. Hon hävdar att hon vid tillfället kände till att liknande saker hänt tidigare.

  – Det här är inte okej. Man beter sig inte på det här sättet, säger Tenfjord-Toftby till P4 Sjuhärad.

  – Jag blev mest förbannad, men även kränkt och besviken över att en kollega tar sig den friheten.

  Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson har träffat de fyra moderatkvinnorna och fått deras berättelser om hur Eskil Erlandsson har betett sig.

  – De har beskrivit för mig precis vad som hänt och jag har ingen anledning att misstro dem. Det här är något som ligger mycket tydligt bortom gränsen för det acceptabla, säger Jonsson till TT.

  Uppmanades avgå

  Han informerades av Moderaternas gruppledare Tobias Billström i slutet av november om vad moderatkvinnorna utsatts för. Jonsson uppger att han agerade omedelbart.

  Ungefär en vecka senare, i början av december, hade han ett möte med Erlandsson.

  – Det var ingen tvekan hos mig om att uppmana honom att avgå, säger Jonsson.

  Strax efter det samtalet blev en ny incident känd som ska ha inträffat dagen innan mötet. Därför hölls ett nytt möte strax därefter.

  Totalt ska Erlandsson ha betett sig olämpligt vid tre tillfällen; ett år 2016, ett i slutet av oktober 2018 och ett i december 2018. Vid det sista tillfället ska två kvinnor ha utsatts.

  Uppgifter redan 2017

  Men trots uppmaningarna i höstas avgick alltså inte Erlandsson då från sitt riksdagsuppdrag.

  – Det är ytterst så att det är ledamoten själv som fattar beslut om man ska avgå eller inte, säger Jonsson.

  TT: Känner ni till andra fall i ert eget parti där kvinnor utsatts för detta?

  – I samband med metoo fanns det också uppgifter om det, men ingenting som var av den här konkreta naturen, säger Jonsson.

  TT: Hösten 2017?

  – Hösten 2017. Då hade jag också vid ett tillfälle ett allvarligt samtal med Eskil Erlandsson och sade att det här var oacceptabla beteenden, säger Jonsson.

  Har nolltolerans

  TT: Hade ni kunnat agera hårdare redan då?

  – Jag förklarade för Eskil då att det var ett fullständigt oacceptabelt beteende och jag utgick då ifrån att det här aldrig skulle hända igen, säger Jonsson.

  TT: Fick ni någon sådan försäkran från honom?

  – Det var då helt klart oss emellan att fortsätta att arbeta som politiker inte var acceptabelt i ett läge där sådant här hände, och jag utgick bara från att det beskedet skulle vara tillräckligt, säger Jonsson.

  TT: Behöver Centern göra mer för att förhindra sådant här beteende i partiet framöver?

  – Vi har hela tiden från Centerns sida varit oerhört tydliga med att det är nolltolerans vad gäller sexuella trakasserier, säger Jonsson.

  Ingen polisanmälan

  Partiledaren Annie Lööf skriver på Facebook att ”vi tar kvinnornas berättelser på största allvar. Gör man sig skyldig till ett oacceptabelt beteende får det konsekvenser, oavsett vem man är”.

  Centern har inte polisanmält Eskil Erlandsson. Anders W Jonsson hänvisar till att de utsatta kvinnorna äger den frågan och att partiet inte kan ta beslut över huvudet på dem.

  Eskil Erlandsson har suttit i riksdagen sedan 1994 och utsågs efter valet 2006 till jordbruksminister. I januari 2011 inrättades det nya landsbygdsdepartementet och han fick i stället titeln landsbygdsminister.

  TT har sökt och fortsätter att söka Eskil Erlandsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen