facebooktwittermail d

”Svenska Ägg smiter från ansvar”

Företeelsen med gigantiska volymer koncentrerade till vissa områden är effektivt prishämmande på den svenska marknaden, skriver Stefan Karlsson i en slutreplik.

”Vi äggproducenter är precis som alla andra små aktörer med få kunder”, skriver Stefan Karlsson. FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Den 7 juli skrev jag i ATL om att det har byggts upp för stora hönsanläggningar i landet. Det här vände sig såväl Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius som VD:n i CA Cedergren i Fliseryd emot i repliker i samma tidning.

Min avslutande kommentar nu vänder sig inte direkt emot svaret från Svenska Ägg. Det svaret var utformat på ett sådant sätt att man fråntager sig allt ansvar och klassiskt skyller ifrån sig. Det vill säga att branschen själva saknar ansvar för hur det ser ut.

Vi äggproducenter är precis som alla andra små aktörer med få kunder. Vi har kunnat se hur en enskild producent expanderat år efter år och har nu en betydande del av den totala äggproduktionen koncentrerad till en enda plats.

Det jag vänder mig mot är att det verkar vara en ren strategi från vissa äggpackare att låta detta ske. Det framstår även som att företeelsen med gigantiska volymer koncentrerade till vissa områden är effektivt prishämmande på den svenska marknaden.

Möjligen kan man kalla detta för marknadsekonomi. Själv ser jag det som ett sätt att närmast manipulera marknaden genom att låta en eller ett fåtal aktörer stå för en stor del av hela äggproduktionen.

Om just detta borde Svenska Ägg kunna ha åsikter men man skyller i stället på ICA, Coop och Hemköp. På det sättet smiter man undan eget ansvar.

Stefan Karlsson
Bohmans Hönseri AB

Läs hela debattserien:

Hög risk med för stora ägganläggningar

Replik: ”Sverige behöver stora äggföretag”

Replik: Marknaden utanför äggbranschens kontroll