facebooktwittermail d

Marknaden utanför äggbranschens kontroll

Marknadskrafterna är satta ur spel av oligopol, skriver Marie Lönneskog Hogstadius. 

Travar av hönsägg staplade på varandra.
Livsmedelshandeln styr i stor utsträckning äggbranschens utveckling. FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Svar till Stefan Karlsson. Om Sverige ska kunna säkra en svensk äggproduktion som är långsiktigt hållbar behövs åtgärder. Svenska Äggs medlemmar tar redan ett stort ansvar för hög biosäkerhet och smittskydd. Marknadskrafterna är satta ur spel av stora aktörer på en oligopolliknande marknad.

Livsmedelshandeln behöver ta ansvar för att kunna fortsätta erbjuda svenska konsumenter möjlighet att konsumera svenska produkter. Svenska myndigheter behöver ta ansvar för riskhantering, ett långsiktigt hållbart jordbruk och svensk självförsörjning. I huvudsak ligger de sistnämnda åtgärderna utanför det mandat en branschorganisation har.

Det som jag och branschorganisationen Svenska Ägg kan göra och gör är att verka för att ge konsumenter och livsmedelshandeln möjlighet att välja svenska certifierade ägg - ett klimatsmart och nyttigt livsmedel som produceras på ett ansvarsfullt sätt.

Marie Lönneskog Hogstadius

Läs mer:

Hög risk med för stora ägganläggningar

”Sverige behöver stora äggföretag”