facebooktwittermail d

Hög risk med för stora ägganläggningar

Stora konsekvenser vid sjukdomsutbrott i stora anläggningar, skriver Stefan Karlsson. 

Hönsägg på fabrik.
Stordriften i äggbranschen ökar riskerna. FOTO: MICKE FRANSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Sveriges äggproducenter är stolta över den produkt vi producerar. Allt har tuffat på under många år i med- och motvind, med lagom stora anläggningar.

Tyvärr har det byggts en, i mitt tycke, alltför stor anläggning utan föregående konsekvensanalys. Konsekvenserna har vi nu sett. Sveriges äggkonsumenter blev utan ägg på frukostbordet.

Branschorganisationen Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius sa i en artikel i lantbrukspressen att varken hon eller någon annan vet hur vi ska skydda hönsen mot viruset.

Kanske dags att Svenska Ägg ser till att säkra äggtillförseln av svenska ägg till svenska konsumenter. Hur gör man då?  Jo, man ser till att hönsanläggningarna inte blir för stora och ligger geografiskt spridda i hela landet. Staten slipper då utlägg på flera hundra miljoner vid utbrott på stora anläggningar. Konsumenten får äta svenska ägg.

Marie Lönneskog  Hogstadius tycker det är för- och nackdelar med både små och stora anläggningar. Vad är fördelen med stora anläggningar? Myndigheterna ger tillstånd. Görs det utan en konsekvensanalys?

Vart tog marknaden som ska styras av tillgång och efterfrågan vägen? För mycket ägg på marknaden, priset går inte att höja. Det är en kommentar som packerierna har trummat ut till producenterna i många år. Nu är det för lite ägg på marknaden, priset går ändå inte att höja!

Är det inte dags att marknaden får råda, så att svenska konsumenter får svenska ägg?

Stefan Karlsson

Bohmans Hönseri AB

Läs mer:

”Sverige behöver stora äggföretag” 

Marknaden utanför äggbranschens kontroll