facebooktwittermail d

Stor grisgård får ny ägare

Åraslövsgården utanför Kristianstad har bytt ägare. Lennart Nilsson säljer sitt livsverk till Pål och Helen Nilsson, som äger och driver Nyskördade Morötter AB. Gårdens 144 hektar åker är jungfrulig mark för morotsodling.

Det är med blandande känslor som Lennart Nilsson överlåter gården efter att ha brukat den i 45 år. Han är nöjd med köparna, men hade hellre sett att den gått vidare i familjen.

– Det är lite tråkigt att sälja, men inget att göra åt. Båda våra söner med respektive har valt andra karriärvägar, säger han till ATL.

I köpet ingår 144 hektar åker, två gårdscentrum med välskötta ekonomibyggnader, 2 250 slaktgrisplatser och en spannmåls- och foderanläggning med kapacitet för 1 400 ton.

– Det är en mycket välskött fastighet och då blir värderingen därefter, säger Felix Lindström på LRF Konsult som mäklat affären.

Flera intressenter

Åraslövsgården bjöds ut för 52 miljoner kronor. Mäklaren medger att slutpriset låg nära den summan, men han vill inte ge den exakta prislappen.

– Det är inte så många som har möjlighet att köpa den här typen av fastigheter. Vi hade en handfull intressenter från närområdet som såg potential att utveckla sin nuvarande verksamhet och ett par intressenter lite längre ifrån, säger Felix Lindström.

Till slut blev det Pål och Helen Nilsson på Lyckås gård, bara en kilometer bort som drog det längsta strået. De driver företaget Nyskördade Morötter AB, som odlar och skördar morötter året om, men de har också vanligt lantbruk på 180 hektar.

Morötter kräver omväxling

– Vi vill bredda vårt traditionella lantbruk, samtidigt som vi kan odla morötter på en stor del av den nya arealen. Det i kombination med att det ligger nära gjorde att vi ville köpa, säger Pål Nilsson.

Morötter kan inte odlas oftare än vart sjätte år på samma fält och på Åraslövsgårdens fält har aldrig odlats morötter så här finns stora möjligheter på den del där inte jorden är för styv.

Nyskördade Morötter AB odlar annars morötter på 350 hektar runt om i bygden.

– Vi är beroende av ett bra samarbete med lantbrukare i bygden, säger Pål Nilsson.

Tömma lagren

Sockerbetor, stärkelsepotatis och Findusärter har varit viktiga grödor på Åraslövsgården. Skogen och de sex vindkraftverken, som drivs i bolagsform, ingår inte i försäljningen. De är lättare att överlåta till barnen, som bor på annan ort. Själv ska Lennart Nilsson och hustrun Ingrid Nilsson flytta till en nyinköpt villa i närheten.

Men innan köparen tillträder 14 mars 2018 ska spannmålslagren tömmas och sockerbetorna levereras. Med 45 års odlarerfarenhet i ryggen kan Lennart Nilsson konstatera att den gångna hösten varit en av de besvärligare.

– Moderna traktorer med fyrhjulsdrift gör att man kommer fram, men samtidigt är redskapen tyngre numera vilket packar jorden och gör att genomsläppligheten blir sämre, säger han.

LÄS OCKSÅ: Grisgård i storformat till salu

LÄS OCKSÅ: Delar av stor ekogård till salu

LÄS OCKSÅ: Stort säteri i Västergötland sålt

LÄS OCKSÅ: Exekutiv auktion av osåld gård