Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 oktober 2017

  Delar av Almnäs bruk ska säljas

  Familjeägda Almnäs bruk, en av Sveriges största ekologiska mjölkgårdar, ska nu till delar säljas. Det är fastighetsmäklaren Areal som fått uppdraget att sälja 25 procent av bolaget som äger gården.

   Hårdost från Almnäs bruk.
  Bild 1/2 Hårdost från Almnäs bruk. FOTO: Henrik Dammberg
  Bild 2/2 FOTO: Jesper Anhede

  Almnäs bruk utanför Hjo i Västergötland har på senare år drivits av familjemedlemmen och vd:n Thomas Berglund och är i dag en av Sveriges största ekologiska mjölkgårdar. Gårdens egen ostproduktion har hittat marknader långt utanför Sveriges gräns. Enligt Allabolag.se omsatte Almnäs Bruk AB drygt 62 miljoner kronor i fjol.

  Gården har anor så långt tillbaka som 1225, enligt gårdens egna uppgifter. Familjen Berglund som nu äger gården tillträdde 1915.

  LÄS OCKSÅ: Almnäs bruk – först ut med kinesisk ekocertifiering

  Enligt Areals mäklare Kristian Strandell, som ansvarar för försäljningen, ägs i dag hela gården av Almnäs Bruk AB, och det är 25 procent av det bolaget som nu är utlagt till försäljning.

  – Det här är en mycket ovanlig affär för oss och jag kan inte säga så mycket om det, säger Kristian Strandell, som inte vill uppge någon tänkt köpesumma.

  Gården och bolaget omfattar enligt Areals hemsida slottsbyggnad och flera permanentboenden. Den sammanlagda landarealen uppgår till ca 3 280 hektar fördelat på 1 963 hekar, skogsmark, 937 hektar åkermark, närmare 100 hektar betesmark och 257 hektar övrig mark såsom vägar, tomtmark, golfbana, fröplantage med mera.

  Till gården tillhör också 315 hektar vatten i Vättern.

  ATL har sökt Thomas Berglund för en kommentar.

  LÄS OCKSÅ: Två robotar räcker för att driva mjölkgårdenPREMIUM: Kamera kan upptäcka juverinflamationLÄS OCKSÅ: Mejeri reagerar surt på fettsyror

  Relaterade artiklar

  Till toppen