facebooktwittermail d

"Sluta lura konsumenterna"

60 procent av det lammkött som äts i Sverige är fårkött. Det skriver Dagens Nyheter.

Fårkött säljs ofta som lammkött. På bilden är det dock slaktkroppar av svenska lamm.
Fårkött säljs ofta som lammkött. På bilden är det dock slaktkroppar av svenska lamm. FOTO: ANN LIND N

Det är först nu som Livsmedelskontrollen fått upp ögonen på att en stor del av det importerade fårköttet, som på engelska kallas mutton, säljs som lammkött i Sverige. Prismässigt är det stor skillnad och att sälja får som lamm ger stora vinster.

– Vi har bestämt oss för att sätta ned foten och framför allt säga till i grossistledet att de inte får sälja mutton som lamm, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef vid livsmedelskontrollen, till DN.

Hur det ser ut i butik är ännu oklart. Hittills är det främst på restauranger som fusket upptäckts.

Enligt DN:s siffror är 82 procent av importen fårkött och resterande 18 procent lamm. Det betyder att mer än hälften, eller 60 procent, egentligen är får.

I ett uttalande konstaterar Sveriges Lammköttsproducenter att det här bara bevisar vad organisationen redan misstänkt. Det finns också mycket billigt fårkött på världsmarknaden och priset till bonden är ofta hälften av priset på lamm.

I Sverige får en lammproducent 50-60 kronor kilot för lamm och 5-10 kronor för får.

RELATERAT Frustrerat läge för svensk fårnäring

Nu förväntar sig organisationen krafttag från myndigheter och politiker:

"Vi kräver även att industrileden och grossister tar ansvar och slutar lura konsumenter och ger tydlig information och märkning". Som situationen är nu så pressar detta bara ytterligare de svenska lammpriserna då det svenska lammköttet konkurrerar med det billigare importerade fårköttet", säger ordföranden Tomas Olsson i uttalandet.

VIDEO Noterade bristen på svenskt lamm och byter delvis inriktning

LÄS MER Pigg fårras kan lyfta branschen

Lamm kontra får

Skillnaden mellan får- och lammkött handlar mycket om smak. Får har kraftigare smak än lamm. "Smakar kofta" tycker en del.

Det kan också skilja stort i kvalitet beroende på ålder, föda och slaktsäsong men generellt är det inget fel, och ingen fara, att äta fårkött för konsumenten även om det sålts under falsk flagg som lamm.