Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 april 2017

  Frustrerat läge för svenska lammuppfödare

  Bristen på svenskt lamm är större än någonsin. Krafttag krävs – Tomas Olsson, ordförande i Sveriges Lammproducenter, vet hur han vill lyfta branschen.

   "Vi behöver titta på nya strategier för den svenska lammproduktionen för att lyfta prisbilden", konstaterar Tomas Olsson, ordförande i Sveriges Lammproducenter.
  "Vi behöver titta på nya strategier för den svenska lammproduktionen för att lyfta prisbilden", konstaterar Tomas Olsson, ordförande i Sveriges Lammproducenter. FOTO: David Larsson

  Påsken är en stor mathelg och allt oftare står lammkött på påskbordet. Handelns försäljning av lammkött ökar med 9 procent under påskveckan jämfört med en vanlig vecka. Men allt som oftast handlar det om importerat lammkött från Nya Zeeland eller Irland.

  Trots att lammproduktionen ökat med 20 procent de senaste tio åren har andelen svenskproducerat lammkött i handeln minskat från 37 procent 2006, till 28 procent 2016. Störst är bristen vid påsk då det inte ens går att få tag på svenskt lamm i alla butiker.

  Svenska lammuppfödare beskriver läget som ”frustrerande”.

  – Det är den här tiden på året vi har den största bristen på lamm. Under den traditionella lammsäsongen föds lammen på våren och går till slakt 4-6 månader senare, säger Tomas Olsson, ordförande i Sveriges Lammproducenter.

  Andra raser

  För att möta efterfrågan så har lammproducenterna börjat använda raser som kan lamma tidigt på säsongen. En effekt blir samtidigt att lamningarna sker inomhus vilket gör produktionen dyr och arbetskrävande.

  RELATERAT Pigga fårraser kan lyfta branschen

  Det leder till att lönsamheten pressas. Avräkningspriserna svänger dessutom mellan vår och höst och det kan grovt räknat skilja 20 kronor mellan årstiderna.

  – Det spannet handlar kanske om tio kronor i andra länder. Dessutom är prisnivån för låg. Säg att vi toppar på 55-60 kronor. Skulle vi komma upp bara en tia skull det ge en lönsamhet ute på gårdarna som märktes, säger Tomas Olsson.

  Priset inte hängt med

  Han konstaterar att priset på lammkött inte hängt med när gris och nötkött börjat klättra uppåt och att det kan vara svårt för konsumenten att se samma svenska mervärden i lamm.

  – Vi behöver titta på nya strategier för den svenska lammproduktionen för att lyfta prisbilden, säger Tomas Olsson.

  Det är en tanke som delas av flera aktörer. LRF Kött samlade företrädare för branschens alla led strax före påsk för att ta fram konkreta förslag. KLS Ugglarps har inlett en satsning på lamm men också på att få ut mer fårkött på marknaden.

   Svenskt lammkötts andel i handeln minskar, ofta till förmån för kött från Nya Zeeland (bilden).
  Svenskt lammkötts andel i handeln minskar, ofta till förmån för kött från Nya Zeeland (bilden). FOTO: Mostphotos

  Öka svenska produktionen

  En målsättning för branschen är att öka den svenska produktionen av lamm som har legat tämligen konstant under de senaste tre åren.

  Antalet tackor och baggar pendlar kring 280 00 stycken och några större produktionsökningar verkar inte vara inplanerade.

  Föreningen Svenska Lammproducenter har cirka 200 medlemmar och vänder sig till uppfödare som satsar företagsmässigt på köttproduktion. De flesta besättningar ligger på 200-300 tackor.

  Genomsnittliga storleken

  Vid den senaste beräkningen fanns 9 000 besättningar i Sverige. Den genomsnittliga storleken är 32 tackor.

  – Ännu har vi inte sett några strukturrationaliseringar i branschen men jag är övertygad om att det kommer. Titta på mjölk- eller grissidan. Det måste till större, effektiva enheter för att få upp lönsamheten också i lammproduktionen, säger Tomas Olsson.

  ATL TV: Nu är lamningen i gång hemma hos Tomas Olsson

  Fakta om statistiken

  – Avräkningspriserna för lamm är ett vägt genomsnitt för de största slakterierna, samt för alla slaktklasser.

  – I priset ingår en schablon för transportkostnaden på cirka 2 kronor/kg i genomsnitt (priset ska anges fritt slakteri enligt EU-förordningen).

  – I priset ingår även kända tillägg och avdrag, exempelvis kopplat till leveransavtal och olika koncept.

  – Observera att tillägg för KRAV och andra ekologiska märkningar ingår i priset. Detta påverkar det redovisade priset uppåt med en variation som kan kopplas till hur stor andel som är ekoslakt varje vecka. Ekoslakten i Sverige 2014 uppgick till 22,5 procent för lamm, 14,5 procent för nöt och 1,7 procent för gris.

  – Sverige rapporterar priser för tunga lamm, liksom många andra länder i centrala och norra EU.

  – Tunga lamm ska väga mer än 13 kg slaktad vikt för att hamna i den prisrapporteringskategorin, men ofta är slaktvikterna högre än så.

   Förbrukningen av lammkött har sedan 1994 ökat från 0,65 kilo per person, till 1,81 kilo per person under 2016.
  Förbrukningen av lammkött har sedan 1994 ökat från 0,65 kilo per person, till 1,81 kilo per person under 2016. FOTO: Mostphotos

  Tryck på årtalet och ändra till ett annat för att se hur stor andel svenskt lammkött står för förbrukningen.

  Avelstackor en ny affär

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen