Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 januari 2018

  Tjäderfallet upp i högsta instans

  Markägaren riskerar att förlora 450 000 kronor. Nu ska Mark- och miljööverdomstolen pröva det uppmärksammade fallet.

  I domen från den lägre instansen, Mark- och miljödomstolen, fick Skogsstyrelsen rätt att begränsa i en privatpersons avverkning i Bollebygds kommun. Orsaken är att delar av marken ligger nära en spelplats för tjäder, som skyddas av artskyddsförordningen.

  Markägaren, som riskerar att förlora 450 000 kronor på grund av begränsningarna i sin avverkning, valde att överklaga domen. På fredagen meddelades att fallet ska tas upp i högsta instans.

  Behöver stämma staten för att få pengar

  Mark- och miljödomstolen ansåg att markägaren skulle kunna få ekonomisk ersättning, men då om denne först stämde staten och vann i en separat talan.

  Skogsbolaget Södra välkomnar att fallet ska prövas igen.

  – Det är glädjande att målet nu prövas av den högsta instansen, det behövs en vägledande dom. Att markägare ska behöva stämma staten för att få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda är en fullständigt orimlig ordning, säger Södras skogsstrateg Göran Örlander i ett pressmeddelande.

  PREMIUM: Vänsterpartist kräver granskning av Sveaskog

  Lavskrikemål prövas igen

  Förutom det så kallade ”Tjädermålet” kommer även det så kallade ”Lavskrikedomen” att prövas igen, vilket ATL rapporterat om. I det fallet är det är Skogsstyrelsen som fått prövningstillstånd. I fallet med lavskrikan ansågs Skogsstyrelsen ha agerat utanför sitt mandat, och därför upphävde domstolen beslutet.

  Utfallet i tjädermålet är viktigt för skogsbruket, enligt Södra:

  – Det kan röra sig om områden upp emot en kilometer från varje spelplats, om Skogsstyrelsens rekommendationer följs. Om det skulle tillämpas överallt skulle det få enorma konsekvenser för skogsbruket, säger Södras bolagsjurist David Malmkvist i ett uttalande.

  LÄS MER: Markägare överklagar tjäderdomLÄS MER: Lavskrikedom överklagas – igen

  Relaterade artiklar

  Till toppen