Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 oktober 2017

  Markägare överklagar tjäderdom

  Markägaren överklagar mark- och miljödomstolens dom i tjäderfall i Västra Götaland.

  Den markägare i Bollebygds kommun i Västra Götaland som riskerar att förlora cirka 450 000 kronor genom att begränsa sin avverkning på grund av en tjäderspelplats, väljer att överklaga mark- och miljödomstolens dom till Mark- och miljööverdomstolen, enligt ett pressmeddelande från Södra.

  Bakgrunden är att Skogsstyrelsen för ett år sedan gjorde begränsningar i avverkningen, med hänvisning till Artskyddsförordningen, eftersom det finns en spelplats för tjäder 400 och 800 meter därifrån.

  Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen i Växjö, som i en dom ger Skogsstyrelsen rätt.

  PREMIUM: Avverkningarna som stoppas av Artskyddsförordningen

  Trädgrupper och kantzoner

  Begränsningarna innebär bland annat att markägaren ska lämna kvar trädgrupper och kantzoner, men också att det inte får ske någon avverkning under häckningsperioden.

  Mark- och miljödomstolen skriver i domen att det kan finnas en rätt till ersättning, men då måste markägaren stämma staten i en separat talan.

  Nu finns tre domar från mark- och miljödomstolen gällande tjäder i Västra Götaland, som alla tre ger Skogsstyrelsen rätt i sina begränsningar. Mark- och miljööverdomstolen som är högsta instans, har dock valt att inte ta upp något av de tidigare två ärendena.

  Principiellt viktig

  Skogsstyrelsens generaldirektör har tidigare sagt i en intervju med ATL att myndigheten ser det som en indikation på att den fattat rätt beslut, men att det hade varit bra om ärenden kommit upp i högsta instans, eftersom de då blir mer vägledande.

  Södra bistår nu markägaren i en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen i det tredje fallet, eftersom skogsägarföreningen anser att fallet är principiellt viktigt för Sveriges skogsägare.

  Läs mer: Mark- och miljööverdomstolen prövar inte fallet

  Relaterade artiklar

  Till toppen