Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari 2018

  Riksdagsman kräver granskning av Sveaskogs försäljning

  – Det har blivit en placeringsmöjlighet för de som har mycket pengar, säger riksdagsledamoten och skogsarbetaren Birger Lahti (V).

   Birger Lahti, (V), anser att Sveaskogs försäljning inte lett till någon utveckling eller utkomstmöjligheter till landsbygden.
  Birger Lahti, (V), anser att Sveaskogs försäljning inte lett till någon utveckling eller utkomstmöjligheter till landsbygden.

  Sveaskog ska till marknadsmässiga priser sälja 10 procent av den skogsmark bolaget hade vid bildandet 2002. I bolagsordningen står det att försäljningen ska ”möjliggöra omarronderingar och tillköp för enskilt jord- och skogsbruk särskilt i glesbygd.”

  Sedan 2002 har reglerna för vilka som får köpa skog luckrats upp rejält. Numera får även utlänningar köpa skog av Sveaskog. En procent av de som köpt är utlänningar. 22 procent är utbor, alltså personer som bor i en anna del av landet än där skogsfastigheten ligger.

  LÄS OCKSÅ: ”Stödskog” såldes med god vinstLÄS OCKSÅ: Få skogsgårdar där Sveaskog säljer skogLÄS OCKSÅ: Konflikten – hur mycket skog ska Sveaskog egentligen sälja

  Sveaskogs försäljning av skogsmark till privatpersoner har bara blivit granskad en gång, när Riksrevisionen granskade Sveaskog i stort. Riksrevisionen kom med viss kritik:

  ”Riksdagens beslut är svårtolkat. Riksrevisionens bedömning är att det kan finnas andra, mer effektiva sätt att uppnå lokal utveckling i glesbygd.”

  2012 föreslog ett par centerpartister i en motion till riksdagen att Sveaskogs markförsäljningsprogram ska utvärderas.

  Och för ett år sedan återkom några vänsterpartister, med Birger Lahti i spetsen med krav på utvärdering. Ett krav han upprepade i riksdagen nyligen.

  – Hur blev det? Sålde man till de målgrupper som antogs i riksdagsbeslutet? Blev det förstärkning av utkomstmöjligheterna i landsbygd? Ingen utvärdering har gjorts.

  Hur tror du det har blivit?

  – Jag vet bara att staten har sålt ut tillgångar för några miljarder, och det blev placeringsmöjligheter för de som har mycket pengar. Det har inte lett till någon utveckling, utkomstmöjligheter till landsbygden, så att man lättare kan leva kvar.

  Birger Lahti sitter i näringsutskottet i riksdagen, och näringsutskottets grupp för uppföljning och utvärdering beslutade i våras att göra en fördjupande uppföljning av Sveaskogs markförsäljningsprogram. Men först ska Business Swedens nya organisation för export- och investeringsfrämjande granskas.

  – Jag är otålig, det här borde gå före, Sveaskog är en mycket större sak, men jag vann inte gehör.

  LÄS OCKSÅ: Ordstrid om avverkningarLÄS OCKSÅ: Sveaskog missade höga naturvärdenLÄS OCKSÅ: Fick skördetröska som hämnd

  Relaterade artiklar

  Till toppen