Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 oktober 2017

  Vill ha klargörande praxis

  Markägarna vann lavskrikemålet i mark- och miljödomstolen. Men domen överklagades först av Skogsstyrelsen och nu också av Naturvårdsverket.

   Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen överklagar mark- och miljödomstolens dom i det så kallade lavskrikemålet.
  Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen överklagar mark- och miljödomstolens dom i det så kallade lavskrikemålet. FOTO: Peter Nilsson/Mostphotos

  ”Motivet är att det behövs klargörande praxis om hanteringen av samrådsbesluten om artskydd för fåglar i skogen, eftersom domar från mark- och miljödomstolsdomarna spretar åt olika håll”.

  Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande om att de nu väljer att överklaga domen i det så kallade lavskrikemålet. Där gav mark- och miljödomstolen i Östersund markägarna rätt, och upphävde därmed Skogsstyrelsens beslut om att inte tillåta avverkningar i området. Domstolens huvudmotiv till avslaget var att det inte är Skogsstyrelsen som ska fatta beslut om artskyddet, utan länsstyrelsen.

  Utred artskyddsförordningen

  Mark- och miljödomstolens dom kom den 6 oktober och har redan tidigare överklagats av Skogsstyrelsen.

  ”De senaste domarna från mark- och miljödomstolarna om tjäder och lavskrika som rör artskydd och skogsbruk pekar i olika riktningar. Vi överklagar för att vi behöver få bättre klarhet i hur den här typen av ärenden ska hanteras”, sa Tove Thomasson, naturvårdsspecialist på Skogsstyrelsen, då i ett pressmeddelande.

  Både Skogstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare begärt att regeringen utreder om artskyddsförordningen är tillämpbar, effektiv och rättssäker. Än så länge har det dock inte kommit något klart svar från regeringen på om, och i så fall när, en sådan utredning kommer att genomföras.

  LÄS MER: Skogsstyrelsen överklagar lavskrikedomarLÄS OCKSÅ: Lättade markägare efter domen mot lavskrikanPREMIUM: Artskyddsförordningen stoppar avverkningar

  Relaterade artiklar

  Till toppen