Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 december 2017

  Billigare bostäder kan sänka skogsmarken

  Prisutvecklingen på bostäder och skogsmark har historiskt sett följt varandra. När bopriserna nu faller kan det innebära sjunkande priser på skog.

   Det finns ett tydligt samband mellan priserna på bostäder och priserna på skogsmark. Det visar en analys som gjorts av Danske Bank.
  Det finns ett tydligt samband mellan priserna på bostäder och priserna på skogsmark. Det visar en analys som gjorts av Danske Bank.

  Det är Danske Bank som i en analys jämfört prisutvecklingen för bostäder respektive skogsmark från 1990 fram till i dag. Resultatet visar att priserna följer varandra väl. Vid nedgångar på bostadsmarknaden har även skogsmarkspriserna drabbats av liknande eller till och med större prisfall.

  Sambandet mellan priserna på skogsmark respektive bostäder är även större än sambandet mellan priserna på virke och skogsmark.

  Psykologi

  ”Vi tror att det är köparnas psykologi och känsla för det allmänna ekonomiska läget som är huvudorsaken till samvariationen mellan skog och bostäder. Så vill man få en indikation om vart priserna på skog är på väg kan det alltså vara en god idé att hålla koll på bostadsmarknaden”, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige i ett pressmeddelande.

   ”Vi tror att det är köparnas psykologi och känsla för det allmänna ekonomiska läget som är huvudorsaken till samvariationen mellan skog och bostäder”, säger Johan Freij.
  ”Vi tror att det är köparnas psykologi och känsla för det allmänna ekonomiska läget som är huvudorsaken till samvariationen mellan skog och bostäder”, säger Johan Freij. FOTO: Danske Bank

  Banken tror inte att det nuvarande prisfallet på bostäder ännu är tillräckligt stort för att smitta av sig på skogspriserna. Om det däremot utvecklas till något större kommer det dock med all sannolikhet drabba även skogen.

  LÄS OCKSÅ: Skogsfond vill köpa skog för miljarderLÄS OCKSÅ: Holmen säljer skog för 100 miljonerLÄS OCKSÅ: Skogsägare tror på stigande priserLÄS OCKSÅ: Därför köper Billerud tillbaka skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen