Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december 2017

  Skogsfond vill köpa skog för miljarder

  Skogsfonden Silvestica Green Forest som startades i våras vill växa snabbt. Målsättningen är att köpa och förvalta skog för nästan 5 miljarder kronor under de kommande 3-5 åren. Nu investerar Folksam en halv miljard i fonden.

   Fonden Silvestica Green Forest vill köpa skog för miljarder i Östersjöområdet de kommande åren.
  Fonden Silvestica Green Forest vill köpa skog för miljarder i Östersjöområdet de kommande åren. FOTO: Ulf Aronsson

  Silvestica Green Forest AB grundades i april av CRK Forest management, SEB och Hesselmanska stiftelsen. Fonden ska köpa skogsmark i Sverige, Finland och Baltikum och förvalta och förädla innehavet för ”en hög värdetillväxt och stabil direktavkastning”.

  Skötselavtal

  Styrelseordförande för Silvestica är Ola Hildingsson, med en bakgrund med ledande befattningar inom bland Stora Enso, SCA och Domsjö Fabriker. VD är Rickard Lehmann, bland annat tidigare regionchef för Sydved, och numera även VD för CRK.

  I somras gjorde Silvestica sitt första förvärv då de genom sitt finska dotterbolag köpte nästan 7 000 hektar skog i Finland av UPM. Samtidigt tecknades långsiktiga avtal om skötsel, som ska hanteras av CRK, och virkesleveranser till UPM.

  Folksam investerar

  Nu aviserar Folksamgruppen att de investerar totalt 50 miljoner euro, nästan 500 miljoner kronor, i Silvestica.

  ”Det här engagemanget i skogstillgångar passar oss bra och bidrar både till fortsatt god avkastning till våra kunder och en hållbar utveckling. Investeringen ger oss realtillgångar med säkra och stabila kassaflöden, samtidigt som den har låg korrelation med aktiemarknaden”, säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning, i ett pressmeddelande.

  5 miljarder

  Folksam är också ett av de företag som nämnts i spekulationerna om placerare som haft funderingar på att köpa ut skogen i samband med uppdelningen av SCA.

  Men Silvestica kommer behöva mycket mer pengar än Folksams halvmiljard – enligt pressmeddelandet är målsättningen för Silvestica att inom tre till fem år äga skogsmark till ett värde av 500 miljoner euro, det vill säga uppåt 5 miljarder kronor, i Östersjöområdet.

  LÄS MER: Holmen säljer skog för 100 miljarderLÄS OCKSÅ: Bergvik delas upp på ägarnaLÄS ÄVEN: Hård kritik mot Sveaskogs markköpPREMIUM: Danska grishotet bekymrar inte Sverige

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen