Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 december 2017

  Julgransodling tickande bomb

  Odling av julgranar kan vara en tickande bomb med sjukdomar varnar SLU.

   Ett tjugotal skadegörare kan finnas i julgransodlingarna enligt en undersökning från 2015. Allt från svampar till insekter och som dödar grenar, toppar och hela träd.
  Ett tjugotal skadegörare kan finnas i julgransodlingarna enligt en undersökning från 2015. Allt från svampar till insekter och som dödar grenar, toppar och hela träd.

  I vår ska en avhandling om julgransodling vara klar. Forskaren Martin Pettersson, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har jämfört julgransodling i Sverige och USA. Till skillnad mot Sverige, där odlingen är blygsam, omsätter julgransodlingen i USA 4 miljarder årligen.

  Enligt Martin Pettersson är julgransodlingar att betrakta som tickande bomber när det gäller sjukdomar. Algsvampar som pythophtora kan slå ut hela odlingar, vilket den gjort i till exempel North Carolina i USA. Svampen är också mycket svår att bli av med. Smittan kan också spridas via översvämningar och utan att odlaren vet om det.

  ”I svenska odlingar har vi bara hittat pythopthora i enstaka fall. Däremot spårades algsvampen i flera vattendrag”, säger Martin Pettersson i ett pressmeddelande.

  20-talet skadegörare

  Fynden gjordes när skador och hot hos svenska odlare kartlades 2015. Inventeringen resulterade i en lista med ett 20-tal skadegörare. Det var allt från svampar till insekter och som dödade grenar, toppar och hela träd. Alla odlingar visade sig ha flera olika skadegörare.

  ATL TV: Julgransodling ger jobb året om

  Bland de skadegörare som fått fäste i flera odlingar fanns röd barrträdskräfta, som går på vanlig gran, och ädelgranskräfta.

  ”Sverige har varit förskonat från större utbrott av sjukdomar. Genom att göra rätt från början kan de undvikas.”

  Starkare julgransindustri

  ”Dessutom vore det bra om Sverige fick en egen produktion av plantor till julgranar med tanke på att dagens import riskerar att föra med sig sjukdomar. Det finns möjlighet att bygga upp en starkare svensk julgransindustri”, säger Martin Pettersson.

  Han menar att det, förutom att ge friska granar, ger en möjlighet att introducera granar som kan odlas på nordligare breddgrader som Nordmannagran och Klippgran.

  LÄS OCKSÅ: Handel med julgranar växer så det knakarLÄS OCKSÅ: Ikea satsar på rödvita granarLÄS OCKSÅ: Stort sug efter Teslas ellastbil

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen