Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 december 2017

  Redan sug efter Teslas ellastbil

  Suget efter Teslas ellastbil är stort. Flera internationella tidningar rapporterar att det redan kan ha lagts över 1 200 förhandsbeställningar.

   Enligt Teslas grundare Elon Musk ska lastbilen kunna köra så långt som 80 mil på en laddning.
  Enligt Teslas grundare Elon Musk ska lastbilen kunna köra så långt som 80 mil på en laddning.

  Siffran baseras på ordernummer, och ska naturligtvis tas med en nypa salt eftersom man inte vet exakt hur dessa skrivs ut.

  Men om siffrorna går i nummerföljd innebär det att minst 1 230 lastbilar har förhandsbeställts. Eller ännu bättre för Teslas del; att det kan ha lagts över 1 230 förhandsbeställningar på en eller flera bilar.

  KRÖNIKA: Teslas vision imponerar

  Från företagets sida har det än så länge inte kommit någon mer information än att 190 lastbilar redan har reserverats. Däremot har ett flertal företag gått ut och sagt att man har lagt förhandsbeställningar, vilket förpliktigar att man betalar in en handpenning på upp till 20 000 dollar.

  Bara PepsiCo ska ha reserverat 100 lastbilar, enligt Reuters, och enligt en sammanställning som tidningen Ny Teknik skriver om finns det ännu fler kända beställningar.

  Ellastbilen går under namnet Tesla Semi och har enligt specifikationerna en räckvidd på 48-80 mil, och en acceleration motsvarande 20 sekunder för att nå en fart på 97 kilometer i timmen. Lastkapaciteten uppgår till 36 ton och för att ladda batterierna tänker sig företaget bygga upp ett nät av snabblandande megachargers. Det ska i sin tur vara en betydligt bättre laddteknik än de superchargers som företaget har i dag. Produktionen av Tesla Semi är tänkt att komma igång under 2019.

  LÄS ÄVEN: Full gas mot rena lastbilarLÄS ÄVEN: Lastbil med vätgasdrift från ScaniaLÄS ÄVEN: Succé för eget biogasbyggeLÄS ÄVEN: Utmanarens vätgaslastbil släpps om några år

  Teslabeställningarna

  Pepsi Co: 100 st

  Sysco: 50 st

  Ansheuser-Busch: 40 st

  Loblaw: 25 st

  Walmart: 15 st

  DHL: 10 st

  Meijer: 4 st

  JK Moving: 4 st

  Ryder: En ”flotta”

  J.B.Hunt: Ett ”flertal”

  Flexport: 1 st

  Fercam: 1 st

  Girteka Logistics: 1 st

  Fortigo Freight Services: 1 st

  Best Transportation: 1 st

  Mecca & Son Trucking: 1 st

  Källa: Ny Teknik

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen