Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2017

  Ikea börjar sälja julgranar - från Danmark

  När Ikea den första december börjar sälja julgranar i egen regi väljer man att sälja danska granar i sina svenska varuhus.

   Svenska kungsgranar duger inte för Ikea. Därför väljer möbeljätten att sälja danska i samtliga butiker i Sverige.
  Bild 1/2 Svenska kungsgranar duger inte för Ikea. Därför väljer möbeljätten att sälja danska i samtliga butiker i Sverige.
   – Kungsgranen är känslig för klimatet. Den odlas inte fördelaktigt var som helst, säger Jakob Holmström presschef på Ikea-koncernen i Sverige.
  Bild 2/2 – Kungsgranen är känslig för klimatet. Den odlas inte fördelaktigt var som helst, säger Jakob Holmström presschef på Ikea-koncernen i Sverige.

  – Vi har flera olika leverantörer globalt sett men just för den svenska marknaden så kommer alla granar från plantage i Danmark. Anledningen är att kungsgranen är känslig för klimatet. Den odlas inte fördelaktigt var som helst, säger Jakob Holmström presschef på Ikea-koncernen i Sverige.

  Det odlas en del kungsgran i Sverige, men det har inte varit aktuellt?

  – Nej, de volymer vi pratar om har vi inte sett någon leverantör som kan tillgodose. Men det kan vara så att det finns och då är vederbörande välkommen att höra av sig.

  Ikea har valt att helt satsa på kungsgran och kommer att sälja dem vid 18 av sina 20 svenska varuhus. Jönköping och Gävle blir utan granförsäljning eftersom ombyggnationer gör att ytorna som krävs saknas.

  Lokala granar

  Även i stora delar av övriga Europa kommer det att säljas granar på Ikeas varuhus och av klimatskäl köps granarna in så nära försäljningsställena som det är möjligt. För Sveriges del blev det alltså Danmark.

  Något datum för nästa upphandling är ännu satt men när det är dags kan nya odlare av kungsgran, även svenska odlare, bli aktuella.

  – Vi tittar på olika leverantörer baserat på de stora volymer vi har, på hur förhållandena ser ut och om man har möjlighet att leva upp till de krav vi har på våra leverantörer. Kan man göra det är man absolut en aktör som kan vara med inför en upphandling.

  Man måste alltså ha vissa volymer för att kunna vara med?

  – Ja det är en förutsättning. Vi pratar om ett stort antal granar därför är volymen är en sak vi tittar på. Rent logistiskt och distributionsmässigt blir det svårt att hantera väldigt många leverantörer med få granar.

  En leverantör

  De flesta granförsäljare som tidigare stått utanför Ikeas varuhus har nu anställning hos Ikeas leverantörer och kommer att stå kvar. Granarna kommer att säljas för 299 kronor.

  – Det finns en tydlig efterfrågan från våra kunder och nu har vi möjlighet att erbjuda en leverantör för hela den svenska marknaden vilket gör att vi kan säkerställa hög kvalitet på våra granar till ett lågt pris.

  Vad är prognosen för hur många granar ni kommer att sälja?

  – Det finns en siffra men den håller vi för oss själva tillsvidare. Det vi kan säga är att vi kommer att kunna erbjuda prisvärda julgranar till alla som är i behov av en fin kungsgran.

  LÄS OCKSÅ: Investmentbolag vill köpa Norske Skogs fabrikerLÄS OCKSÅ: Här finns Sveriges högsta tallLÄS OCKSÅ: Ny modell av populärt fordon för skogsägarna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen