Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 december 2017

  Handeln med julgranar växer så det knakar

  Nu råder högtid för julgranshandeln. Både importen och exporten av julgranar har ökat mycket de senaste åren. Importen görs främst från Danmark och den kraftigt ökade exporten går till Finland och Norge.

   Några år gammal granplantering i Halland.
  Några år gammal granplantering i Halland. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Till Finland har det varje år exporterats i snitt några hundratal granar, men förra året skickades nästan 23 000 granar till vår östliga granne.

  Liknande har det varit med Norge. Dit har det exporterats 2000-3000 granar per år, men 2016 hoppade det upp till drygt 21 000, enligt siffror från SCB.

  Dansk import

  Det är oftast Danmark som är avsändarland när granar importeras till Sverige. Förra året passerade enligt SCB 216 000 julgranar över gränsen. Det är den högsta siffran på flera år. Importen från Danmark svänger ganska mycket från år till år.

  – I Danmark är det stor produktion och när det finns mycket granar där så trycker de på därifrån och då pressas också priserna, säger Magnus Jönsson, ordförande i Sydsveriges Julgran- och Pyntegröntodlarförening.

  Det har gjorts uppskattningar om att det förbrukas mellan tre och fyra miljoner julgranar i Sverige per år. Ska man lita på den offentliga handelsstatistiken så är det inte ens en tiondedel av dessa som importeras.

  Granar säljs på allt fler ställen. Flera byggvarukedjor har försäljning, ofta till priser som är svåra att konkurrera med för de som säljer sina egna granar. I år är det också premiär för Ikea att sälja julgranar – kungsgran från just Danmark.

  Stor import av kungsgran

  Ädelgranarna går bara att odla i sydligaste Sverige, därför är importen stor av kungsgran. Men Harald Säll som är lektor i virkeslära vid Linnéuniversitet i Växjö menar att det inte är hugget i sten.

  – Vi har ju mycket större möjligheter att odla julgranar i det här landet, mycket lägre markpriser än man har i Danmark. Och det hade gått att ta fram arter eller provenienser av ädelgran som hade gått att odla i Sverige, säger han.

  Intresset för att odla gran har enligt Magnus Jönsson ökat.

  – Det har kommit till några odlare de senaste åren och genom att det är en nisch så är det lätt att det blir en överproduktion. Det är ju tillgång och efterfrågan som styr och just nu finns det ju tillräckligt.

  Svårt att överblicka försäljning

  Det är svårt att få en överblick över den svenska julgransmarknaden, exakt hur många granar som säljs och var de produceras. Någon djupare forskning har inte gjorts, men väl två examensjobb sedan 2002. Det senaste från förra året gjordes vid Linnéuniversitetet.

  – Det finns ju väldigt lite information om julgranar. Det är kanske inte så många som är intresserade av julgransodling. Om man går en skoglig linje tittar man nog oftast på traditionellt skogsbruk, säger Martin Ivarsson som gjorde det senaste exjobbet om julgransskötsel och som även odlar egna julgranar.

  Går det att få lönsamhet i julgransodling?

  – Ja det tycker jag absolut. Speciellt som vi gör hos mig. Vi odlar dem i samband med skog och planterar extra tätt. Man kan säga att man sköter varannan gran så hälften blir skog och hälften blir julgranar.

  LÄS OCKSÅ: Missarna i Schyfferts kött-tvLÄS OCKSÅ: Så håller du mössen borta från maskinenLÄS OCKSÅ: Julgranar vapen i taxikrig

  Relaterade artiklar

  Till toppen