facebooktwittermail

Schyffert bröt sitt löfte till sonen

Henrik Schyffert blev inte vegetarian och han sköt inte heller sina grisar, så som han hade lovat i ett vad med sin son i programserien ”Köttets lustar”. Grisarna fick leva vidare på en gård som så småningom skickade dem till slakt.

”Jag gick in i det här 100 procent övertygad om att jag antingen skulle bli vegetarian eller döda och äta grisarna. (Ja, jag lutade åt döda från början. Jag gillar kött.) Men under seriens gång så lärde jag mig att det här är inte svart eller vitt. Det är komplext. Äter vi inga djur så försvinner lantbruk och bönder. Äter alla kött så kommer jorden att gå under”, skriver Henrik Schyffert på Instagram.

Sann resa

Själv beskriver han upplösningen av serien som en TV-mässig dramaturgisk katastrof. ”Men efter långa diskussioner så bestämde vi oss för att det fick bli slutet i alla fall. Det skulle handla om min sanna resa ut ur kötträsket och det här var SANT”, skriver han.

Det var efter att han hade intervjuat ”de mest sansade experterna” som Henrik Schyffert kom fram till att den bästa lösningen kanske är att äta kött men mycket mindre. ”På så sätt får vi i oss rätt mat, jordbruken och landskapen får leva vidare, vi sliter mindre på miljön och de djuren som ändå slaktas får ett drägligare liv”.

LÄS ÄVEN: Schyffert har gris-sessornas öde i egna händer

PREMIUM: Public service och de gulliga grisarna

LÄS OCKSÅ: Professorns film väckte debatten