Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2017

  Schyffert har gris-sessornas öde i egna händer

  Diskussionerna blir livliga över det köttdignande julbordet i år. Det vågar jag påstå efter att ha sett tredje och sista avsnittet av Henrik Schyfferts svålopera ”Köttets lustar”.

  Kort resumé: Köttätande Schyffert skaffar två grisar och ingår ett vad med vegansonen: Slakta grisarna själv eller avstå kött för all framtid. Schyffert undersöker ett ordinärt svenskt grisliv från semin till slakt. Efter en mentalt utmattande dag på slakteriet bestämmer han sig för att undersöka även veganlivet.

  Där börjar sista avsnittet som skildrar fyra veckor helt utan animalieprodukter i maten. Livet utan kött är nog så påfrestande som slakteriet, men på ett annat sätt. Maten smakar inte. Träningspassen på gymmet blir inte vad de har varit. Det blir en resa till Berlin där en veganätande kroppsbyggare visar vad som kan byggas av mat från växtriket.

   En dag på slakteriet frestar på både psykiskt och fysiskt.
  En dag på slakteriet frestar på både psykiskt och fysiskt.

  Men kontinentresan går vidare till universitet i Maastricht där en köttodlande professor spår odlad hamburgare i köttdisken om tio år. Det skulle i sin fulländning reducera behovet av djur för livsmedelsproduktion (eller snarare: djur som donerar celler till köttlabben) till några tusental. På hela jordklotet. En våt dröm för veganer, som dock knappast kan njuta detta framtida köttsubstitut heller, produkten baseras ju på äkta köttvävnad.

  LÄS MER: Såg du Schyfferts kött-tv?

  Men en värld utan köttproducerande djur får konsekvenser, bland annat för den svenska hagen. Och där, i kohagen tillsammans med agronomen och Chalmersforskaren Christel Cederberg, kommer Schyffert till insikt om att det kan finnas en medelväg. Balanserad konsumtion av bra kött.

   Henrik Schyfferts grisar ser döden i vitögat.
  Henrik Schyfferts grisar ser döden i vitögat.

  Innan programserien visats väckte ”Köttets lustar” oro på sina håll inom lantbruket. Ett och annat utfall mot programmakarna har det blivit i sociala och andra medier.

  Visst kan man uppröras över en och annan förnumstighet hos berättaren och någon felaktighet i programmet. Men sammantaget ger programmen en hygglig bild över hur grisproduktion, både konventionell och ekologisk, bedrivs i Sverige i dag.

  Visst talas det om köttindustri i tid och otid i programmet, men det berättas också om de ekonomiska drivkrafterna bakom jakten på det billiga köttet och hur det står i konflikt med djurvälfärd.

   Forskaren Christel Cederberg förklarar ett och annat för Schyffert.
  Forskaren Christel Cederberg förklarar ett och annat för Schyffert.

  Visst kan en förundras, men knappast förfäras, över Schyfferts kommentarer bland (”Nu framstår jag som en idiot.”). Betänk då att den genomsnittlige svenske köttköparen sannolikt är mindre välinformerad än Schyffert.LÄS MER: ”Du ska fundera över vad du äter”

  Visst kan någon tittare ha bestämt sig för att avstå kött efter att ha tittat på ”Köttets lustar”. Den som ser programmen får en del att reflektera över, men rimligen är det fler som kommer till slutsatsen balanserad konsumtion av bra kött, än som bestämmer sig för att avstå helt. Svenskt lantbruk ska bygga sin framtid på reflekterande konsumenter inte på de okunniga.

   Henrik Schyffert lär sig seminera suggor när han besöker grisgården.
  Henrik Schyffert lär sig seminera suggor när han besöker grisgården.

  Så i slutet av programmet höjer Henrik Schyffert jaktgeväret mot sina gris-sessor Vickan och Madde, som levt ett gott liv sedan de slapp ur Stockholmslägenheten.

  Trycker han av? Se programmet!

  LÄS OCKSÅ: ”Ät vad du vill men välj svenskt”LÄS OCKSÅ: Grisbonde fick med sig möbeljättenLÄS OCKSÅ: Hans grisfilm väckte debatten

  Relaterade artiklar

  Till toppen