Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 21 december 2017

  Public service och de gulliga grisarna

  Slakt ger upphov till känslor och intryck som går rätt igenom tv-rutan, men det är viktigt att fokusera på rätt saker, skriver Ebba Schwan i en krönika apropå tv-programmet ”Köttets lustar”.

  Det är snart jul och i stort sett obligatoriskt att ifrågasätta och svartmåla köttätande. I år sällar sig även SVT till skaran som vill ge oss lite extra ångest inför julhelgen.

  Trots det lite för uppenbara effektsökeriet att såhär i juletider sända ett program om gulliga grisar som blir kött tycker jag idén kring Henrik Schyfferts program ”Köttets lustar” är bra. Du ska fundera över vad du äter. Kanske till och med hur och varför. Den som äter kött och struntar i att det finns ett levande djur i början av processen gör fel. Är ignorant.

  Att blunda för köttets ursprung har ofta som effekt att vi stödjer sämre produktioner av billigare utländskt kött. Så har varit fallet under lång tid då stor del av köttet på restauranger och skolor men även på tallriken hemma varit anonymt. Att vi därför på senare tid har en allt starkare tendens att konsumenter efterfrågar matens ursprung tycker jag är utmärkt. Schyfferts program är en spegling av detta. Men det slår in öppna dörrar.LÄS MER: Såg du Schyfferts kött-tv?

  Alla grisbönder vet att grisar är trevliga, intelligenta och kännande varelser. Om tv-tittarna är förvånade över detta faktum så var det väl på tiden att de fick veta. Public service.

  Att vi inte ska äta för mycket kött och att utländska storskaliga produktioner har problem med såväl djurvälfärd som miljöpåverkan är väl heller ingen ”newsflash”. Det har vi ju från den svenska köttbranschens sida propagerat för i åratal. Toppen.

  Att djuren faktiskt behöver avlivas för att vi ska kunna äta dem hoppas jag att tittarna visste, och att den processen kräver etisk eftertanke är självklart. Det skadar dock inte att diskuteras. Bra program.

  Slakt ger upphov till känslor och intryck som går rätt igenom tv-rutan, men det är viktigt att fokusera på rätt saker. Slakt ska vara så stressfritt, smärtfritt, etiskt, praktiskt och effektivt som möjligt. Det finns alltid utrymme för förbättringar men gulligt och härligt kommer aldrig att bli viktiga ledord i kedjan. LÄS MER: Professorns grisfilm väckte debatten

  Jag är helt övertygad om att det inte alltid var med glädje man slaktade hushållsgrisen i äldre tiders självhushållning. Jag vet att det i dag är många bönder som vinkar av slaktbilen med en viss respektfull sorgsenhet. Att vi människor har en stark relation till våra djur tycker jag är en bra grund till en etisk försvarbar djurhållning.

  Det är inte, och ska inte vara, okomplicerat att vi äter våra husdjur. Men djurhållning är trots allt en del i ett biologiskt kretslopp, där gödsel är en förutsättning för vår växtproduktion – det vegetariska alternativet eller komplementet.

  Det är bara att hacka i sig. Som man brukar säga.

  Och det är precis vad jag tänker göra med min svenska julskinka. Med gott samvete.

  Ebba Schwan, djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan

  LÄS OCKSÅ: ”Ät vad du vill men välj svenskt”LÄS OCKSÅ: Grisbonde fick med sig möbeljätteLÄS OCKSÅ: Svensk smuggelgris på norska julbord

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen