facebooktwittermail d

Rottne tror på fortsatt tillväxt

Försäljningen kommer att öka med 50 procent inom fem år, tror Rottnes ledning. Och på Komatsu i Umeå har fabriken dragit i gång igen. Det är några av veckans entreprenadnyheter.

FOTO: JOHN DEERE

Starkare rutor på JD:s skogsmaskiner

John Deere har redan anpassat sig till den hårdare ISO-standard som kommer senast i början av 2021. De ska enligt tillverkaren ha bättre motståndskraft mot slitage, och såväl reptåligheten som beständigheten mot kemikalier och rengöringsmedel ska ha förbättrats rejält. Rutorna har också blivit upp till 50 procent tjockare vilket också minskat bullret i hytten.

De nya, mer hållbara rutorna är nu standard på John Deeres skogsmaskiner. Rutorna kan också eftermonteras på alla nyare modeller utrustade med roterande, nivellerande eller fasta hytter.

FOTO: ROTTNE

Rottne tror på fortsatt tillväxt

Skogsmaskinstillverkaren Rottne har precis fyllt 65 år. Och framtidstron är stark på företaget. På tre år har försäljningen vuxit med 50 procent. Och om fem år har den vuxit ytterligare 50 procent, enligt vd Tobias Johansson.

”Vi ska fortsätta att stärka vår position som skogsmaskinstillverkare i världen och det ska vi såklart göra utan att tumma på kvalitet eller tappa fokus på våra kunder”, säger han i ett pressmeddelande.

FOTO: EINRIDE

Einride börjar köra havredryck

Från och med i höst ska Einride, som även håller på att utveckla fjärrstyrda ellastbilar åt skogsindustrin, börja köra åt Oatly. Fyra elkonverterade dragbilar från DAF ska sköta transporterna mellan produktionsanläggningen i Landskrona och lagret i Helsingborg, en sträcka på cirka fyra mil, skriver Ny Teknik. De kommer att väga 42 ton med fullt lass och beräknas sänka utsläppen med 87 procent.

I nuläget kommer de inte att fjärrstyras utan tre chaufförer ska köra bilarna när den fjärde laddas.

FOTO: KOMATSU

Mjukstart för Komatsu

Komatsus skogsmaskinsproduktion i Umeå har dragit igång igen efter tre veckors coronastopp. Men det blir en mjukstart. De första två veckorna är anläggningen bara igång två dagar i veckan.

– Vi kommer att takta upp successivt för att från och med i början av juni köra full fart fram till semestern. Vi har bra materialsäkring, men har beredskap för hur det utvecklas med smittspridningen och tillgång på material, säger fabrikschef Martin Ärlestig till Västerbottens-Kuriren.

FOTO: ECO LOG

Nu blir Gremos maskiner Eco Log-gula

Tre veckor efter beslutet om samgående håller den första Gremomaskinen på att tillverkas i Söderhamn. Nu är det också klart hur modellprogrammet ska se ut. Det nya modellprogrammet innehåller fem skotare med lastkapacitet från 8,5 till 20 ton. Dessutom kompletteras Eco Logs skördarsortiment med en mindre åttahjulig maskin.

Läs mer om de nya maskinerna här.

Fler entreprenadnyheter:

Extremåret slog mot lönsamheten

Nu blir Volvos lastare snabbare

Hon gräver förgäves efter jobb