Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 maj 2020

  Hon gräver förgäves efter jobb

  Maskinbranschen säger att det är en stor förarbrist. Men det har inte Monica Fransson märkt. Hon har sökt jobb i fem år – men utan resultat.

  – Man ska tydligen vara 20 år och ha 50 års erfarenhet. Annars räcker det inte, säger Monica Fransson.

  Hon är 37 år och har letat jobb som grävmaskinist sedan 2015, efter att först ha varit föräldraledig direkt efter utbildningen. Hur många ansökningar det blivit sedan dess har hon inte koll på.

  – Men det är många.

  Något napp har det dock inte blivit. De som sökt personal vill inte ha någon utan erfarenhet, är hennes bild.

  – Fast hur ska vi få det när vi inte får något jobb? Och någon gång måste ju även de som har erfarenhet sluta. Hur ska det gå då om vi inte fått någon praktik innan? Vi måste ju få en chans att lära upp oss.

  Monica Fransson tror inte att alla ”tack men nej tack” bara handlar om att hon inte har erfarenhet. Det kan också bero på att hon i arbetsgivarnas ögon har fel kön.

  – När det gäller Jönköpingsregionen, där jag söker jobb, är det nog lättare för killar i alla fall. Vi tjejer är nog lite försiktigare, vilket gör att det kanske tar lite längre tid.

  Men det betyder också att maskinerna håller bättre, konstaterar hon.

   Monica Fransson har under flera år sökt jobb – men utan resultat. Det kan bero på att hon i arbetsgivarnas ögon har fel kön, tror hon.
  Monica Fransson har under flera år sökt jobb – men utan resultat. Det kan bero på att hon i arbetsgivarnas ögon har fel kön, tror hon. FOTO: Privat

  Stor brist

  Enligt arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna kommer det att behövas upp till 7 000 nya maskinförare de närmaste fyra åren. Samtidigt som det bara utbildas cirka 300 per år.

  Organisationens VD Anders Robertsson konstaterar att det finns betydligt färre kvinnor i maskinistbranschen än det borde.

  – Där har vi en jätteuppgift att ta tag i. Och jag vet av egen erfarenhet att det är mycket bättre när det kommer in fler tjejer.

  Att det är svårt för nya i branschen att ta sig in då de saknar erfarenhet är också ett problem som han är bekant med.

  – Det är en utmaning. Vi måste få beställarna att förstå att vi måste ha marginaler, så att även de utan erfarenhet kan komma ut och få det.

  Försöker tänka positivt

  För Monica Franssons del står förhoppningarna till en kontakt i Åseda, en timmes bilfärd från hemmet i Nässjö, som möjligen ska ha behov av en grävmaskinist i närtid. Blir det inget där tänker hon ta lastbilskort och kanske börja köra bärgare tills vidare.

  – Jag känner två som gör det. Så där kanske jag kan komma in.

  Hur gör du för att inte tappa hoppet och självförtroendet?

  – Det är bara att peppa sig själv och försöka vara positiv. För det är ju det här jag vill hålla på med.

  Se vårt tv-reportage från 2018: Maskinutbildningen som vill bryta mansdominansen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen