Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 maj 2020

  Extremåret slog mot lönsamheten

  Vädret under 2018 slog hårt mot resultatet. Det visar Skogsentreprenörernas årliga nyckeltalsundersökning.

   Många skogsmaskiner stod still den extrema torrsommaren 2018. Många maskiner har stått stilla i år också. Nu måste det bli bättre stilleståndsersättningar, tycker Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer.
  Många skogsmaskiner stod still den extrema torrsommaren 2018. Många maskiner har stått stilla i år också. Nu måste det bli bättre stilleståndsersättningar, tycker Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer. FOTO: Mostphotos

  Även om omsättningen för den genomsnittliga skogsentreprenören ökade 2018 till 5,7 miljoner kronor jämfört med 5,4 miljoner kronor året innan sjönk marginalen från 4,0 procent 2017 till 3,6 procent 2018. Antalet företag med ett negativt resultat ökade från 29,3 till 30,2 procent. Det visar Skogsentreprenörernas årliga nyckeltalsundersökning som bygger på siffror från 486 medlemsföretag.

  Förklaringen till de dystra siffrorna ligger i att året började med en tuff vinter och sedan den extremtorra sommaren där många maskiner stod stilla.

  – Resultatet understryker behovet av att vi antingen får in stilleståndsersättning i avtalet eller tar höjd för den här typen av händelser i våra avtal när vi förhandlar, säger organisationens ordförande Kolbjörn Kindströmer.

  När 2019 summeras tror han att det blir ett normalår.

  – Men 2020 kommer vi att se ett jättetapp på grund av Coronapandemin.

   Bättre avtal avgör allt. För att lyckas i en förhandling ska man som enskild entreprenör därför inte dra sig för att be om råd och stöd, tycker Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer.
  Bättre avtal avgör allt. För att lyckas i en förhandling ska man som enskild entreprenör därför inte dra sig för att be om råd och stöd, tycker Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer. FOTO: Mikael Marklund

  Många av dina medlemmar har redan svårt att få det gå runt. Hur ska de klara ett jättetapp?

  – Det kommer inte att slå hela branschen i sank. Men säkert vissa företag. Sedan är det väldigt regionalt. I vissa områden har det knappt varit några tapp, i andra har det varit stopp i tolv veckor, så det slår väldigt olika.

  Upp till uppdragsgivarna

  Regeringens stödpaket ger också vissa möjligheter ser Kolbjörn Kindströmer.

  – Sedan är också frågan vad våra uppdragsgivare har för mål. Vill de ha en stabil produktion över tid eller ser de mer på vinsten här och nu.

  Han konstaterar också att det har blivit vanligare med stilleståndsersättningar i avtalen sedan extremåret 2018.

  – Även om de varierar i storlek. Vissa ger bara ersättning för räntekostnaderna och ingenting annat. Andra har förhandlat sig till bättre avtal.

  På vad och hur mycket får man pruta för att få igenom en stilleståndsersättning?

  – Där kan jag bara prata för mig själv. Jag prutar inte på någonting. Det är en förutsättning för att jag ska kunna ta på mig uppdragen. Alternativet är som sagt att ta höjd för den här typen av händelser i andra delar av avtalet.

  – Sedan är det ju så också att även om det går köra under en period av extrem torka så tappar man både tempo och lönsamhet.

  Det finns bara ett sätt för skogsentreprenörerna att långsiktigt få upp lönsamheten menar Kolbjörn Kindströmer:

  – Att man förhandlar fram bättre avtal. Det styr allt.

  För att lyckas med det ska man som enskild entreprenör inte dra sig för att be om råd och stöd.

  – Vi entreprenörer är ofta proffs på andra delar, som att sköta skog eller köra maskin. Men inför en förhandling där motparten är proffs på att förhandla är det inte fel att ta hjälp.

  Mer ur nyckeltalsundersökningen för 2018:

  • Resultatet efter finansnetto: 203 500 kronor, en minskning med 10 500 kronor jämfört med 2017 och 67 500 kronor lägre än 2013.

  • Räntabilitet: 5,0 procent (5,5)

  Av de 486 företagen jobbar ett 60-tal manuellt. Övriga har maskiner. Vanligast är en eller två maskiner.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen