facebooktwittermail d

Rotfrukterna växer inte - då plockar butikerna in småpotatis

Efter en torr sommar kommer inte norska potatisar och morötter upp i normala storlekar. Nu väljer en av landets största livsmedelskedjor att sälja potatis som annars skulle ha blivit sprit eller potatismjöl.

Butikschef Anna Rød på Coop Extra Halden vill även i fortsättningen sälja norska grönsaker - trots att de inte kommer upp i normal storlek.
Butikschef Anna Rød på Coop Extra Halden vill även i fortsättningen sälja norska grönsaker - trots att de inte kommer upp i normal storlek. FOTO: JOHN T.PEDERSEN

Även i Norge är bönderna hårt drabbade av torkan. För odlare av bland annat potatis och morötter kommer rotfrukterna i många fall inte upp i den storlek som livsmedelsbutikerna i vanliga fall brukar sälja. Nu väljer norska Coop att plocka in mindre rotfrukter i butikerna. Det innebär att de kommer att ha potatis i sitt sortiment som i vanliga fall hade gått till att göra vodka eller potatismjöl, vilket hade gett ett lägre pris till bönderna.

"Snålare" rotfrukter

– Kvaliteten på varorna är lika god, det kan kunderna vara säkra på. Men på grund av torkan och de svåra omständigheterna kommer grönsakerna att se lite "snålare" ut, och variera i storlek, form och fason. Nu jobbar vi i nära samarbete med bönderna för att se hur vi kan hjälpa till att se till så att så mycket som möjligt av de norska grönsakerna blir ätna, säger norska Coops kommunikationschef Harald Kristiansen i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Skönhetskrav på potatis väcker ont blod

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsjättar satsar mer på svenskt kött