facebooktwittermail d

Så reagerar skogsbranschen på EU:s biobesked

– Beslutet i Europaparlamentet var inte bara en seger för klimatet, utan även för förnuftet, säger Södras ordförande Lena Ek efter att skogen ses som hållbar råvara för biodrivmedel.

FOTO: EU-FLAGGA.JPG

Många inom skogsbranschen andades ut efter Europaparlamentets besked under onsdagen. Parlamentets miljöutskott har tidigare röstat negativt om skogen som klimatvänlig råvara men utskottet röstades ner.

LÄS OCKSÅ: Svenska linjen vann i EU-parlamentet

– Beslutet ligger i linje med Sveriges ambitioner. Det ligger också i linje med de ambitioner Sverige har kopplat till Bränslebytet där man avser att restprodukter från skogsbruk och massaindustri ska ersätta bensin och diesel. Det här ger grönt ljus till industrin att det vi gör är framtiden, säger Henrik Brodin, projektledare för ett fossilfritt Södra.

Åkerbaserat får problem

På branschförbundet Svebio är tongångarna positiva för skogen men negativa för åkerbaserade drivmedel.

– Skogen har så här långt klarat sig ganska bra medan jordbruksområdet är riktigt dåligt, som vanligt, säger vd Gustav Melin.

Går EU-kommissionen och Rådet på Parlamentets linje betyder att man inte får gå över 2017 års nivå för grödbaserade drivmedel.

– De grödbaserade drivmedlen är den stora potentialen. Vi behöver verkligen åkergrödorna. Där finns de lägre kostnaderna. Vi har mycket mark i träda och det finns inget skäl att inte få använda åkermarken, säger Gustav Melin.

Det är främst rapsdiesel och etanol från majs och vete som kan användas som drivmedel.

LÄS OCKSÅ: Ministerbrev ska övertyga parlamentariker om biobränsle

LÄS OCKSÅ: Osäkert läge inför omröstning om biobränsle

LÄS OCKSÅ: Så mycket sockerrör krävs för en flygresa

LÄS OCKSÅ: Tunga trafikens utsläpp minskar rekordsnabbt