Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 3 december 2017

  Tunga trafikens utsläpp minskar rekordsnabbt

  Allt fler tunga fordon körs på biodiesel - och det märks i minskade koldioxidutsläpp. Utsläppen har minskat med 11 procent på ett år i Sverige.

   Koldioxidutsläppen från tunga fordon minskade från 3,75 miljoner ton till 3,33 miljoner ton mellan 2015 och 2016.
  Koldioxidutsläppen från tunga fordon minskade från 3,75 miljoner ton till 3,33 miljoner ton mellan 2015 och 2016. FOTO: Rouzes

  Den tunga fordonstrafiken drar ifrån i klimatfrågan. Bara mellan åren 2015 och 2016 minskade utsläppen med nästan 420 000 ton koldioxid. Det förklarar nästan halva minskningen av utsläppta växthusgaser i Sverige förra året, skriver Svenska bioenergiföreningen, Svebio, i ett pressmeddelande.

  Det handlar om en rekordstor minskning av utsläppen från den tunga trafiken, enligt Svebio. Viktiga förklaringar är att allt fler tankar med HVO-diesel och andra biobränslen.

  – Siffrorna visar att bränslebyte från fossilt till biodrivmedel är ett snabbt och effektivt sätt att minska utsläppen av koldioxid från trafiken. Det är ett underskattat medel för att åstadkomma snabb klimatnytta, säger Svebios VD Gustav Melin, i ett pressmeddelande.

  Långt före personbilstrafiken

  Alla olika sorters fordon minskade sina växthusgasutsläpp mellan 2015 och 2016, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Svebio sammanställt. Personbilarna minskade med 3,3 procent, motorcyklar och mopeder med 5 procent och bussar och lätta lastbilar med 7,6 procent. Men den tunga lastbilstrafiken minskade alltså sina utsläpp mest, med 11 procent.

  LÄS OCKSÅ: Här är entreprenadraketernaLÄS OCKSÅ: Så många backar det gröna uppropet

  Relaterade artiklar

  Till toppen