Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 januari 2018

  Svenska linjen vann i EU-parlamentet

  UPPDATERAD. Parlamentet kommer inte att driva skärpta villkor för tallolja och etanol.

   Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.
  Bild 1/3 Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna. FOTO: Christian CREUTZ
   Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.
  Bild 2/3 Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet. FOTO: Sebastien Bozon
   Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.
  Bild 3/3 Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna. FOTO: Ann Lind n

  Svenska EU-parlamentariker som moderaten Christofer Fjellner var in i det sista osäkra på om EU-parlamentet skulle välja att se tallolja som ett hållbart biodrivmedel. Men vid dagens omröstning om parlamentets position inför förhandlingarna med Rådet och EU-kommissionen så vann den linjen.

  – Allt som är centralt och av vikt gick vår väg, säger Christofer Fjellner.

  Även de andra orosmolnen på de svenska gröna näringarnas himmel skingrades. EU-parlamentet kommer inte att debattera för en snabbare utfasning av grödbaserade biodrivmedel, och inte heller för en detaljreglering av vilka delar av ett träd som får användas för produktion av hållbar bioenergi.

  Avgörandet låg på den socialdemokratiska partigruppen där splittringen var stor inför omröstningen. Jytte Guteland (S) arbetade in i det sista för att övertyga sina kollegor om att biobränsleråvara från skogen bör betraktas som klimatvänligt.

  – Jag var nervös ända in i plenum, men vi övertygade tillräckligt många för att få en majoritet i parlamentet.

  Rådet har samma inställning

  Medlemsländerna i Rådet har också antagit en förhandlingsposition som förespråkar oförändrade villkor för tallolja och grödbaserade biobränslen. Fredrick Federley (C) kommer att ingå i EU-parlamentets förhandlingsdelegation som representant för den liberala partigruppen, Alde. Dagens resultat bådar gott inför den så kallade trialogen.

  – Det borde bli hyggligt enkelt i förhandlingarna, säger Fredrick Federley (C).

  Däremot skiljer sig Rådet och EU-parlamentet sig åt i hur höga mål de vill sätta för EUs förnybara energikonsumtion till 2030. Parlamentet vill ha ett mål på 35 procent av totalkonsumtionen, Rådet, liksom EU-kommissionen 27 procent. EU-kommissionen vill också ha en snabbare utfasning av vad som kallas första generationens biobränslen, det vill säga sådana som görs på grödor som även kan användas för livsmedel och foder.

  LÄS MER: Osäkert läge inför omröstning om biobränsleLÄS OCKSÅ: Rådet: Skärp inte kraven på biodrivmedelLÄS MER: Federley (C) tror på lägre krav på biodrivmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen